Gitenstein râde şi face un pas la dreapta

Share

La recepţia ambasadorului Statelor Unite în România, Mark Gitenstein, premierul Victor Ponta a spus că nu ştie dacă anul viitor va mai fi prezent la următoarea recepţie festivă ocazionată de Ziua SUA, având în vedere cât de agitate sunt apele politicii româneşti.

RTV
Gitenstein pentru RTV: “Mi-am exprimat îngrijorarea ieri faţă de ceva care aproape s-a întâmplat şi sunt bucuros că nu s-a întâmplat şi cred că este important ca şefii guvernului dumeavoastră să se gândească la acest lucru pentru că nu vorbesc doar în numele SUA. Atitudinea mea reflectă îngrijorările pe care le au pieţele financiare şi alte organizaţii multilaterale. Comisia Europeană a vorbit despre aceeaşi problemă ieri, la fel şi ONG-uri. Am vorbit cu mai mulţi diplomaţi din vest în ultimele 24 de ore care au aceleaşi îngrijorări”

Mark Gitenstein a râs şi a făcut un pas la dreapta. Suntem curioşi dacă acest fapt are vreo semnificaţie şi, dacă da, care este aceasta.

Din discursul lui Mark Gitenstein

• Multe persoane din Washington citesc acum o carte numita De ce esueaza natiunile. In editorialul sau din New York Times, Tom Friedman explica ideea cartii: “institutiile sunt principalul factor care diferentiaza tarile”. Atunci cand creeaza institutii economice si politice “cuprinzatoare”, tarile prospera, iar atunci cand puterea este concentrata in mainile catorva persoane, ele esueaza.

• In mijlocul acestei noi furtuni politice din Romania, multi ma intreaba care va fi viitorul acestei tari. Dumneavoastra creati acum tocmai acel tip de institutii, care le ofera romanilor puterea de a-si folosi talentul pentru a fauri aceasta natiune. Iar romanii incep sa constientizeze ca aceste institutii nu apartin unui anumit partid politic, ci poporului roman, si vor lupta sa le apere.

• Caci pericolul abuzului de putere la nivel central sau local exista intotdeauna. Si tocmai cetatenii acestei tari sunt cei care au de suferit atunci cand aceste institutii sunt puse in pericol.

• Natiunile care esueaza sunt cele ale caror institutii sunt slabe sau manipulate, cele in care statul de drept este banalizat. In cazul Romaniei, trainicia acestor institutii va decide daca prosperati si daca copiii vostri vor hotari sa traiasca aici.

• Romania a facut pasi importanti inainte: guvernul anterior a realizat reforme institutionale in ceea ce priveste administrarea bugetului si, facand mari sacrificii, ati adoptat masuri de austeritate dificile.

Nimeni nu se poate indoi ca Romania are procurori curajosi si consecventi si judecatori neinfricati. Pentru ei, nimeni nu este mai presus de lege. (aplauzele celor prezenti l-au facut pe ambasador sa se opreasca un moment prelung din rostirea discursului)

Adoptand Mecanismul de Cooperare si Verificare si strategia anticoruptie a guvernului anterior, guvernul actual a promis sa extinda si sa consolideze programul de lupta impotriva coruptiei.

• Sunt constient ca fortele care doresc “intoarcerea la situatia de dinainte”, care se opun acestor reforme, sunt puternice si neobosite.

• Promisiunile de continuare a progreselor au nevoie de aliati, altii decat FMI, UE sau comunitatea diplomatica. Dumneavoastra trebuie sa va doriti acest succes mai mult decat membrii comunitatii internationale.

• Exista un grup de romani care nu vor mai tolera starea de fapt.

Share