Georgienii, pusi la munca fortata in Osetia de Sud

Share

La 16 august, trupele ruse de ocupaţie au aruncat în aer podul din Kaspi, blocând comunicarea dintre partea de est şi cea de vest a Georgiei
Sursa: progeorgia.worpress.com

Impotriva vointei lor, barbatii georgieni intre 40 si 50 de ani sunt obligati sa stranga resturile si gunoaiele din capitala bombardata Tskhinvali a provinciei separatiste Osetia de Sud.

Ca un semn al faptului ca gruzinii sunt abuzati in provincia controlata de rusi, un ofiter rus si separatisti osetini inarmati au escortat barbatii gruzini prin oras, obligandu-i sa depuna munca fortata.

“Fac curatenie dupa mizeria pe care au facut-o chiar ei”, a spus Mikhail Mindzayev, ministrul de interne al Osetiei de Sud. Trupele georgiene atacasera Tskhinvali cu rachete si bombe, in incercarea de a recastiga controlul asupra orasului, pe 7 august, provocand un raspuns dur din partea aparatorilor rusi ai separatistilor.

Rusia a trimis sute de tancuri in capitala osetina si a incurajat luptele de strada din Tskhinvali. Kremlinul controleaza provincia, chiar daca liderii georgian, Saakashvili, precum si liderul rus, Medvedev, au semnat planul de incetare a focului.

Ciudatenia este ca, dupa ce Nicholas Sarkozy s-a intalnit succesiv cu cei doi sef de stat, toata lumea credea ca lucrurile vor reintra in normal, rusii se vor retrage din Georgia, inclusiv din Abhazia si Osetia de Sud, iar planul de pace va merge inainte.

Spre stupoarea multor observatori, in zilele urmatoare s-a descoperit ca, defapt, planul de pace, ca document, trebuia sa mai si fie semnat de Saakashvili si Medvedev, care INCA NU IL SEMNASERA, timp in care ostilitatile au continuat, fara insa ca rusii sa ocupe Tbilisi, dar instalandu-se ca la ei in tara pe axa est-vest a tarii, de-a lungul autostrazii si pe aceasta si taind tara in doua.

Acum, refugiatii osetini, care fugisera de gruzini, se reintorc in Tskhinvali, iar liderii locali separatisti nu sunt gata sa ii ierte pe atacatorii georgieni si se razbuna pe populatia civila din capitala provinciei. Pe de alta parte, osetinii ii acuza pe georgieni ca trag in civili, un lucru pe care Tbili il neaga.

Defapt, este greu de inteles cum ar putea sa faca acest lucru fortele militare georgiene, inarmate cu armament usor, miscandu-se cu dificultate in masini de teren intre liniile de aparare instalate de rusi, formate din tancuri grele.

Share