home EVENIMENT, POLITICA George Maior a demisionat de la conducerea SRI

George Maior a demisionat de la conducerea SRI

Share

George Maior a demisionat de la conducerea SRI

George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, şi-a înaintat azi demisia de la conducerea SRI preşedintelui României, iar Klaus Iohannis i-a acceptat-o, informează Administraţia Prezidenţială.

Lucrurile sunt însă mai ambigue. Anunţul a venit ex-abrupto, cu totul inexplicabil. Imediat după alegeri, George Maior nu dădea în ruptul capului impresia că ar dori să demisioneze.

Ba, din contră, el a propus unificarea SRI şi SIE într-un singur serviciu de informaţii. Propunerea era ambiguă. Din ea se putea înţelege şi că George Maior şi-ar dori să fie în fruntea acestei noi structuri.

A urmat ofensiva legilor din Pachetul Big Brother. Maior a denunţat decizia CCR, de a declara neconstituţionale legile Big Brother-oase. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a denunţat presiunile SRI asupra CCR.

Parcă nu era îndeajuns, a mai trebuie Maior să facă şi declaraţia cu ofiţerii acoperiţi din presă. Chiar dorim să ştim care dintre colegii noştri sunt în această situaţie. Am dori să vedem lista agenţilor acoperiţi din presă.

De asemenea, am dori ca în Codul deontologic să scrie clar că jurnalistul nu poate fi şi ofiţer acoperit, în locul recomandării blânde de acum:

Pentru a evita conflictele de interese, se recomandă (s.n.) ca ziaristul să nu fie membru al vreunui partid politic şi să nu fie angajat ca informator sau ofiţer acoperit al unui serviciu secret.

Acum, Maior demisionează şi spune că Iohannis nu i-a cerut-o, dar aflăm că i-a acceptat-o.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George Maior, şi-a înaintat demisia de la conducerea SRI Preşedintelui României, marţi, 27 ianuarie Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia

, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis declarase pe 7 ianuarie că săptămânile viitoare va analiza numirea unor noi directori la SRI şi SIE. Declaraţia e puţin stranie:

Săptămânile următoare voi analiza această chestiune şi voi comunica concluzia, pentru că nu o am.

Concret, în acest moment George Maior e director demisionar al SRI, iar mandatul său e la dispoziţia preşedintelui. Normal ar fi fost ca, la încheierea mandatului preşedintelui Traian Băsescu, Maior să facă exact ce a făcut acum.

În schimb, o face acum, iar Iohannis dă impresia că nu vrea să-i accepte demisia. Şeful statului (după ce afirmă că nu are… concluzia analizei chestiunii demisiei lui Maior) spune:

Cred că e o discuţie puţin artificială. Postul este ocupat, SRI funcţionează în parametri buni, nu văd de ce ar trebui să forţăm o astfel de discuţie. Chiar nu simt nevoia de a face din asta o temă.

Share