home POLITICA, Rep. MOLDOVA George Friedman şi amintirile sale despre viitor (Bogatu)

George Friedman şi amintirile sale despre viitor (Bogatu)

Share

Motto: Ceea ce a fost va mai fi, şi ceea ce s-a făcut se va mai face. (Eclesiastul)

Secolul XXI va cunoaşte chiar mai multe războaie decât secolul XX. Cel puţin unul dintre ele va avea un caracter global. În curând, lumea va intra în faza celui de-al doilea război rece care va sfârşi, la fel ca cel dintâi, cu colapsul Rusiei.

Aducătorului de veşti proaste i se taie capul

China va trosni din toate încheieturile şi se va destrăma ca urmare a stagnării economice şi a animozităţilor interne. Uniunea Europeană va dispărea de pe harta politică a lumii, iar SUA vor fi invadate de imigranţi de pe toate meridianele globului.

Cam aşa va arăta lumea conform unui studiu publicat recent, la Washington, de cunoscutul politolog american, George Friedman, fondatorul şi directorul general al Serviciului privat de analiză Stratfor.

Agenţia Bloomberg cataloghează lucrarea sa „Următorii 100 de ani. Previziuni pentru Secolul XXI” ca fiind un „thriller geopolitic” de mare succes. Şi subsemnatul confirmă că această cercetare în materie de viitorologie se citeşte dintr-o răsuflare, ca să te îndemne apoi să zăboveşti asupra paginilor ei. Să revii asupra predicţiilor uluitoare ale autorului.

Pe George Friedman, scrie presa americană, eşti tentat să-l foloseşti ca pe un glob de cristal. Multe din predicţiile sale se confirmă. Deloc întâmplător, printre clienţii lui se numără cele mai prestigioase instituţii politice ale lumii. El nu este însă un ghicitor în stele, ci un om de ştiinţă. E un cercetător serios care, analizând trecutul şi prezentul, caută să anticipeze evoluţiile viitoare.

George Friedman întreprinde acum un voiaj de durată pe care el îl defineşte drept „călătorie geopolitică”. După o vizită efectuată în România, duminică a poposit şi la Chişinău. Cu o minte scăpărătoare, cu ochi ageri ce le văd şi le înţeleg pe toate, până la urmă creează impresia unei personalităţi eminamente agreabile.

Totuşi, dacă ar fi trăit acum o mie de ani şi ar fi încercat să prezică viitorul din negura evului mediu, n-ar mai fi apucat, probabil, să-şi educe nepoţii. Pentru că pe vremuri, precum se ştie, aducătorului de veşti proaste, oricine ar fi fost el, i se tăia capul.

Or, previziunile preponderent sumbre ale lui George Friedmam riscă să nemulţumească toată lumea. Pe germani, de exemplu, care, potrivit cărţii sale, vor declanşa pe la mijlocul secolului XXI un război contra Poloniei.

Pe ruşi, a căror ţară, zice autorul, se va dezmembra. Pe integriştii musulmani care vor eşua lamentabil fără să izbutească formarea unui califat mondial. Ş.a.m.d.

Istoria nu s-a sfârşit

Totuşi, deşi popoarele de-a lungul secolelor s-au civilizat şi, în consecinţă, astăzi oracolelor de tot felul nu li se mai ia capul, în esenţă omul, de la Adam încoace, a rămas acelaşi. De aceea, istoria nu s-a sfârşit, după cum îşi închipuia Francis Fukuyama.

„Fii pragmatic şi aşteaptă-te la imposibil”, afirmă George Friedman. Lumea, spune el, este ca o tablă de şah. La o privire superficială, pare că fiecare jucător are douăzeci de potenţiale mutări de deschidere.

De fapt, ele sunt mult mai puţine, întrucât majoritatea dintre acestea sunt atât de proaste, încât duc la o înfrângere rapidă. Cu cât eşti mai bun la şah, cu atât mai limpede vezi opţiunile şi cu atât mai puţine devin mutările. Cu cât mai bun este jucătorul, cu atât mai previzibile devin mutările.

Naţiunile, afirmă Friedman, funcţionează după acelaşi tipar. De aceea, istoria va continua. Numărul de combinaţii bune pe tabla de şah este limitat. Unele probleme grave vor fi soluţionate, dar vor apărea altele noi în loc, la fel de dificile.

Ceea ce a fost va mai fi. Atât că va îmbrăca altă formă. Şi după cum războiul este continuarea politicii cu alte mijloace (von Clausewitz), tot aşa şi pacea este continuarea războiului cu alte mijloace (Foucault).

Rusia nu se va retrage de la Nistru

Într-o discuţie pe care am purtat-o cu el împreună cu Nicolae Negru, l-am rugat pe George Friedman să aplice metoda sa de predicţie a viitorului asupra Republicii Moldova. Analizând mutările posibile de pe tabla de şah, ne-a spus franc că Rusia nu se va retrage de la Nistru.

Nici în ruptul capului. Să nu ne facem iluzii. Pentru ruşi, afirmă politologul american, Transnistria este o linie strategică de apărare pe care nu au cum s-o abandoneze. Iată de ce suntem sortiţi să rămânem între tranşeele unui nou şi inevitabil război rece.

Oricum am întoarce-o, pronosticul lui George Friedman nu-i deloc optimist. Care ar fi soluţia? Pentru a face faţă provocărilor secolului XXI, zice el, trebuie să pariem pe SUA. Să ne înregimentăm, împreună cu România, în jocul geopolitic american.

Privite din acest unghi, spune Friedman, alegerile parlamentare din 28 noiembrie sunt cruciale. Ele se pot constitui într-o mutare decisivă în urma căreia am putea să câştigăm întreaga partidă. Sau, dimpotrivă, s-o pierdem, în cazul în care greşim.

Sursa: Bogatu pe Vocea Basarabiei

Citeşte şi
Klaus Iohannis vorbeşte despre temele vizitei sale la Washington

Energia va fi una dintre cele mai importante teme de de pe agenda întâlnirii președintelui Read more

Moscova îşi recunoaşte agenţii în România

Acum e făţişă treaba. Deja Moscova nu se mai fereşte deloc, nu o mai dă Read more

Revista presei. Basescu, egalul lui Medvedev

~de ce nu e marfa la MIC.ro~Oprescu s-a sucit: "Spalati-va pe cap cu stadionul"~Moody's a Read more

Cutremur de 3,8 grade pe Richter in Marea Neagra

un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade s-a produs pe litoralul Marii Negre la 12 Read more

Sa traiesti un cutremur la Washington: Primele impresii

Tismaneanu: "zidurile blocului nostru de pe Connecticut Avenue au inceput sa se zguduie. Intai am Read more

Revista presei. SUA – cutremur unde nu sunt cutremure

~iPhone stie cand e cutremur~piata tv central-est europeana~topul companiilor profitabile~febra aurului. Pana cand?~permis auto fals Read more

Moscova pregateste lista neagra a oficialilor SUA

Moscova pregateste o lista neagra a oficialilor americani carora le va fi interzis sa calatoreasca Read more

Militantismul islamic in Yemenul in era pre si post Saleh

Declinul puterii lui Saleh in Yemen e o oportunitate pentru al Qaeda in Peninsula Araba, Read more

Partida Rusă PSD, trădătorii de ţară şi românii de bună-credinţă

Partida Rusă (acum i-am putea spune Partida Rusă PSD) a jucat întotdeauna un rol activ Read more

SOV loveste din nou. Intoxicare inversa

Un fior a strabatut duminica seara axa Moscova - Bucuresti - Berlin - Paris - Read more

Share