home CORUPTIE, POLITICA Gabriela Firea, marea testare. Ce se ascunde în spatele acţiunii

Gabriela Firea, marea testare. Ce se ascunde în spatele acţiunii

Share

Primarul PSD al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că de azi începe „marea testare în Capitală”, cum s-a exprimat. USR demontează însă această operaţiune, pe care o consideră un artificiu electoral.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Primăria Capitalei lansează chiar acum platforma online www.testampentrubucuresti.assmb.ro, unde se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureşteni, pentru a fi testaţi gratuit în vederea depistării infecţiei cu noul coronavirus.

(…) Testarea se va realiza în mod GRATUIT, Primăria Capitalei, prin ASSMB, urmând să deconteze pentru fiecare persoană testată suma de 200 de lei, direct către laboratoarele de stat şi private afiliate proiectului.

Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – aşadar este vorba de o testare eficienta, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecţii active cu coronavirus.

Pe platforma online se pot înscrie, în vederea testării RT-PCR, bucureştenii care sunt asimptomatici, adică nu se află în definiţiile de caz stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi care doresc să participe la proiect pe bază de voluntariat”, a anunţat Firea, pe Facebook.

USR arată însă ce se acunde în spatele acestui anunţ.

„Gabriela Firea nu a renunţat la ideea testării în masă. Astfel, 11.000 de bucureşteni se vor putea înscrie începând de mâine pentru a fi testaţi gratuit, prin metoda Real Time PCR. Testele se vor face în ordinea înscrierii, fără a se avea în vedere alte criterii.

Însă tocmai aici este problema. Testele nu vor avea relevanţă statistică, pentru că voluntarii nu vor fi selectaţi conform unei metodologii de eşantionare, aşa cum se face în cercetările serioase. Campania de testare nu va avea nici utilitate profilactică, pentru că oamenii vor fi testaţi la întâmplare, fără să fie acordată prioritate celor care se află în categoriile risc sau care au profesii esenţiale.

USR Bucureşti a arătat de la început că aceasta testare este doar un artificiu electoral inventat de Gabriela Firea în contextul pandemiei, din care bucureştenii nu câştigă nimic concret. Dacă era vorba despre o cercetare menită să arate care este procentul din populaţie care are deja anticorpi, deci care a avut COVID-19, atunci era nevoie de eşantionare şi era nevoie de un alt tip de teste.

Real Time PCR identifica prezenţa virusului în organism, nu poate identifica dacă subiectul a avut deja boală sau nu.

Dacă era vorba despre o campanie care să diminueze riscurile persoanelor celor mai vulnerabile în faţa noului coronavirus, atunci ar fi trebuit să existe criterii de departajare între beneficiarii acestui sprijin.

Însă, ca de obicei, Gabriela Firea nu face politici pentru cetăţeni, ci îşi face campanie electorală mascată. Evident, din banii bucureştenilor”, anunţă USR.

Share