home CORUPTIE, POLITICA Gabriela Firea îi dădea la Primărie, unui muncitor necalificat, 875 de euro

Gabriela Firea îi dădea la Primărie, unui muncitor necalificat, 875 de euro

Share

Ies la iveală dispreţul şi bunul plac practicat de Gabriela Firea cu banii Primăriei Generale, în mandatul ei de primar.

Primăria Muncipiului Bucureşti (PMB) a publicat cu două săptămâni înainte de alegeri lista cu salariile de bază şi sporurile pentru condiţii vătămătoare pe care le primesc din bani publici cei din primărie.

În mandatul Gabrielei Firea, în afară de primar şi viceprimar, toţi angajaţii primeau sporuri pentru condiţii vătămătoare de la stenodactilografi la şoferi şi îngrijitori. Un muncitor necalificat era încadrat la un salariu de bază de 3.725 de lei şi primea un spor de condiţii vătămătoare de 476 de lei, informează Adevărul.

Un muncitor calificat primea un salariu de bază 3.988 şi un spor de condiţii vătămătoare de 510 lei.

Dacă în cazul muncitorilor sporul ar putea fi justificat prin natura meseriei, nu acelaşi lucru se poate spune despre alte categorii de angajaţi.

De exemplu, un şofer era încadrat la un salariu de 4.093 de lei şi un spor de condiţii vătămătoare de 523 de lei, deşi meseria lui presupune să îi transporte pe oficialii PMB acolo unde au treabă.

În organigrama PMB intră posturi pe care în secolul XIX le mai găsim doar în nomenclatorul meseriilor. Este vorba despre dactilografii si operatorii care se ocupă cu prelucrarea textelor.

Un stenodactilograf, secretar-dactilograf sau dactilograf la PMB este plătit cu un salariu de bază cuprins între 3.000 şi 4.300 de lei, dar şi spor de condiţii vătămătoare între 400 şi 500 de lei.

Un îngrijitor avea un salariu de 4.093 de lei, iar unul debutant 3.069 de lei. Ambii primeau sporuri de 523, respectiv 392 de lei. Portarii, paznicii, pompierii, curierii sau bufetierii erau încadraţi la salarii de bază cuprinse între 3.283 şi 4.093 de lei.

Ei luau sporuri de condiţii vătămătoatre între 420 şi 523 de lei. Un casier sau un magaziner la PMB lua 4.229 de lei şi un spor de 540 de lei, pentru condiţii vătămătoare.

Tot din acelaşi motiv erau suplimentate şi salariile şefilor de depozit, ale administratorilor sau ale secretarilor. Salariile lor de bază au fost stabilite în jurul sumei de 4.000 de lei, iar sporurile de condiţii vătămătoare sunt de circa 500 de lei.

Funcţionarii publici şi personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat.

Share