home POLITICA Franţa alege preşedintele. Boicot la urne până la orele serii

Franţa alege preşedintele. Boicot la urne până la orele serii

Share

Astăzi, în Franţa au loc alegeri prezidenţiale. Candidatul pro-Europa Emmanuel Macron este cotat cu aproximativ 60% din intenţia de vot. Dar alegătorii sunt nemulţumiţi de ambii candidaţi.

 

UPDATE 21.28: Emmanuel Macron: “”O nouă pagină se deschide. Una de speranţă şi de încredere”. “A venit timpul să lucrăm împreună“, spune Segolene Royale.

 

UPDATE 21.25: Manifestanţii pro-Macron sunt adunaţi la Luvru şi îl aclamă pe noul preşedinte al Franţei.

 

UPDATE 21.21: Marine Le Pen pe Twitter:

 

 

UPDATE 21.17: Wall Street Journal: “Marine Le Pen îşi recunoaşte înfrângerea”.

 

UPDATE 21.15: BFM TV titrează: “Marine Le Pen battue“.

 

UPDATE 21.05: BFM TV – Primele rezultate arată că Emmanuel Macron a fost ales de francezi preşedinte cu 65,9% din voturile exprimate, iar Marine Le Pen a obţinut 34,1%.

 

Hackerii lui Clinton, Rusia şi România sunt legaţi cumva

 

Pe Twitter există un apel în mare vogă pentru boicotarea votului până la orele după-amiezii. În opinia Starea Presei, acesta ar putea de asemenea să fie tot o provocare a Rusiei putiniste.

 

Pe de o parte, absenteismul o avantajează pe Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional, Pe de altă parte, aglomeraţia la vot la orele serii ar putea duce la dificultăţi de procesare a datelor. Aceasta ar putea fi speculată informatic de hackerii serviciilor secrete ruse.

 

Franţa. Aproape 50 de milioane de votanţi

 

Aproximativ 47,5 milioane de francezi sunt așteptați să voteze în intervalul orar 06.00-17.00 GMT (prelungit până la 18.00 GMT la Paris și în orașele mari). Aceasta în condiții de securitate ridicată, pentru care au fost mobilizați peste 50.000 de polițiști, jandarmi și militari.

 

Ambii candidați, dintre care va fi desemnat succesorul socialistului François Hollande, vor vota în nordul Franței. Macron, în stațiunea balneară Touquet, iar Le Pen, în fieful său, Henin-Beaumont.

 

Emmanuel Macron, fost bancher, e-ministru al Economiei

 

Emmanuel Macron, 39 de ani, este fost bancher de investiții și ex-ministru al Economiei în mandatul președintelui François Hollande. A sosit în frunte după primul tur. Este dat favorit detașat în ultimele sondaje care îl creditează ca având între 61,5 și 63% din voturi comparativ cu 37-38,5% cât ar întruni rivala sa în vârstă de 48 de ani.

 

Șeful statului francez este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unui scrutin uninominal majoritar în două tururi, pentru un mandat de cinci ani care poate fi reînnoit o singură dată.

Share