home POLITICA, SPORT FOTBAL & POLITICA: Un distrugator numit Becali, ori despre ascensiunea unui Dinu Paturica in versiune moderna

FOTBAL & POLITICA: Un distrugator numit Becali, ori despre ascensiunea unui Dinu Paturica in versiune moderna

Share

In urma cu vreo sase ani, unul dintre actionarii Steaua Bucuresti, Gigi Becali, a devenit patron, unic detinator al acestui club de fotbal prestigios. Toata lumea a apreciat pozitiv stirea. Ani la rand, personajul s-a tot umflat nemasurat, devenind tot mai mare mediatic, fara nici o explicatie logica aparenta.

Imi permit sa aduc in atentie ce a facut presa din Becali. Personajul, extrem de vocal, aducea, gregar, vulgar, un soi de rating tabloidizant, ce rima perfect cu decaderea presei. Fiecare sir de cuvinte rostit de ins era facut public, spargand sticla televizorului.

In campania pentru prezidentialele din 2004, avandu-l consilier politic pe analistul Dan Pavel, s-a lansat in cursa electorala cu avant, iar cand a ajuns la primul talk-show unde a trebuit sa se exprime coerent s-a facut de ras.

Paralela Berlusconi – Becali

Logica damboviteana a mersului afacerilor publice de acest gen seamana uneori cu o caricatura a ceea ce se intampla in state mai avansate democratic. Becali (Gigi, pentru ca mai are si doi verisori) poate fi privit si ca o caricatura la Silvio Berlusconi.

Pe fondul crizei de credibilitate a partidelor politice din Italia, cu un mare club de fotbal in spate, AC Milan, Berlusconi si-a facut un partid, ale carui steaguri erau o prezenta comuna pe stadioanele italiene. Un partid numit (cum altfel?) Forza Italia.

O formatiune politica tinand, ca doctrina, de dreapta populista. La fel, Becali a cumparat in anul 2003 prestigiosul club de fotbal Steaua si si-a facut un partid de dreapta, Noua Generatie. Defapt, iar aici incep accentele dambovitene, a cumparat un partid-fantoma, care mai facuse niste valuri minore si inainte vreme.

Si-a pus cativa parteneri de afaceri in functii, a platit un avocat de calibru, Catalin Dancu, a luat cativa transfugi din alte partide mai mari, l-a angajat consilier pe Dan Pavel, l-a pus in fruntea filialei PNG Arad pe fostul mare portar al Stelei, Helmut Dukadam, apoi s-a lansat in apele agitate ale politicii.

Forza Italia ajunsese sa guverneze. Controversat cum era si este, acest partid a reusit sa conduca Italia. PNG nu a ajuns niciodata nici macar partid parlamentar minor. Berlusconi a devenit premier. Becali a bazait pe la periferia mediului politic romanesc.

Grupul Fininvest al premierului italian este si acum o forta economica. Becali nu a reusit sa impuna nici un brand de companie in Romania, iar acreditarea Becali Bank a fost refuzata anul trecut de catre Banca Centrala.

Cum si-a facut (o parte din) banii sai Becali

Ca sa intelegem ce fel a facut (o parte dintre) bani Becali, trebuie sa mergem in nordul Bucurestilor. Campurile agricole de alta data, din zona soselei Pipera-Tunari, au fost cumparate de Becali si lotizate, apoi vandute celor ce doreau sa-si faca vile. Fara nici o regula, cu concursul primariei locale. Lacom, Becali a facut loturile mici si dese, ca sa castige la maximum din specula cu terenuri.

In consecinta, azi, soseaua Pipera-Tunari e blocata aproape incontinuu de masinile fara numar ce vin din Bucuresti spre suburbii la amiaza si invers dimineata, cand invadeaza Capitala. Nu a existat nici un plan de sistematizare de la primaria locala. Doar lacomia lui Gigi. In fapt, toate iesirile din Capitala sunt gatuite de Becali si de catre altii ce au preluat modelul sau, lotizand teren langa teren si blocand suburbia ilfoveana in coloane lungi de masini bara la bara.

Timpul prezent. Nimicnicie

Pentru ca nu-l mai suporta tifosii stelisti, dupa ce si-a batut joc de antrenori fosti mari jucatori, ca Zenga, Protasov, Lacatus, Hagi sau Bergodi, Becali a decis sa rupa marca Steaua in doua: voia sa ia palmaresul de dupa venirea sa, din 2003, sa ramana cu echipa in Liga I si sa joace cu aceasta pe arena Progresul, sa-i spuna echipei sale Steaua 2003, cu alte culori si alte insemne si sa dea clubul traditional suporterilor sai, care sa o ia de jos cu reconstructia echipei, din ligile inferioare.

Apoi s-a razgandit, cu aceeasi mobilitate tot mai paranoida care il caracterizeaza. Acum e liniste. Acum e liniste? Vom vedea la meciul urmator al Stelei, de pe teren propriu, cu suporteri. Vom vedea in alegeri, la care individul vrea sa participe. Un uzurpator al valorilor publice, indiferent daca vorbim despre credinta, politica, educatie, muzica, sport si fair-play.

Becali este un exemplu, bun de studiu in laborator, despre modul cum se uzurpa azi in Romania ordinea fireasca a lucrurilor si despre felul cum un tip dubios, care-si spune haiduc, isi construieste un fals prestigiu, bazat pe un prestigiu existent pe care il achizitioneaza, bazandu-se pe puterea sa financiara efemera, intrand apoi intr-un soi de ascensiune publica grohaitoare, puturoasa si cupida.

Traficant de jumatati de mituri publice efemere. Un fel de mascarici al noilor siloviki care se nasc azi in mediul public romanesc.

Share