home CORUPTIE, POLITICA Fostul procuror Mircea Negulescu a fost reţinut de Secţia Specială

Fostul procuror Mircea Negulescu a fost reţinut de Secţia Specială

Share

Mircea Negulescu, fost procuror la DNA Ploieşti, a fost reţinut de Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, pentru cercetare abuzivă, represiune nedreaptă.

Ministerul Public a transmis miercuri seara un comunicat de presă în legătură cu reţinerea lui Mircea Negulescu. Potrivit Parchetului, acesta este acuzat de cercetare abuzivă (6 infracţiuni), represiune nedreaptă (4 infracţiuni), instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare în formă instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, fals intelectual, abuz în serviciu (4 infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Totodată procurorii SIIJ au dispus reţinerea pentru 24 de ore a unui fost ofiţer de poliţie judiciară sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la cercetare abuzivă (6 infracţiuni), complicitate la represiune nedreaptă (4 infracţiuni), complicitate la instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii, complicitate la influenţarea declaraţiilor, complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare în formă instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu (4 infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin. 1 şi 3 Cod penal,

“În fapt, primul inculpat, în calitate de procuror de caz la DNA – ST Ploieşti, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofiţer de poliţie judiciară, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare şi a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea DNA – ST Ploieşti, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 4 persoane precum şi măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar faţă de 3 persoane, despre care cunoştea că sunt nevinovate, şi ar fi determinat judecătorul de drepturi şi libertăţi să dispună, fără vinovăţie, arestarea preventivă a unei persoane în baza materialului probator plăsmuit.

Totodată, ar fi determinat 4 persoane, prin corupere, prin constrângere sau prin alte fapte cu efect vădit intimidant, să dea declaraţii mincinoase în cele două dosare instrumentate, ar fi determinat 3 persoane să formuleze, ca urmare a constrângerii exercitate asupra lor, denunţuri cu privire la existenţa unor fapte prevăzute de legea penală, cunoscând că acestea sunt nereale, ar fi procedat la falsificarea denunţurilor şi a declaraţiilor acestor persoane prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, precum şi la clasificarea denunţurilor ticluite în numele a doi dintre denunţători.

Toate aceste fapte ar fi fost săvârşite în cadrul unui grup infracţional organizat în scopul ticluirii celor două dosare ale DNA – ST Ploieşti pentru învinuirea pe nedrept a unor persoane, deşi cunoşteau ca acestea sunt nevinovate.”, se precizează în comunicatul Parchetului.

Măsura ar fi fost luată în legătură cu Dosarul Tony Blair, în care a fost pus sub învinuire fostul premier, actual lider al Pro România, Victor Ponta.

Acuzaţiile care îi sunt aduse lui Negulescu sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, fals şi inducerea în eroare a organelor judiciare. Fostul magistrat va fi prezentat joi unei instante cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

În 2016, DNA Ploieşti a pus sechestru pe averea lui Sebastian Ghiţă, până la concurenţă sumei de 220.000 euro, în dosarul “Tony Blair”. Negulescu e acuzat că ar fi “fabricat” dosarul în care fostul premier PSD Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală şi era menţionat şi numele fostului premier al Marii Britanii Tony Blair.

Potrivit DNĂ, Ghiţă i-ar fi dat fostului premier Victor Ponta 220.000 de euro pentru a-i asigura un loc eligibil la alegerile din 2012, iar banii ar fi fost folosiţi pentru organizarea unei vizite în România a fostului premier al Marii Britanii, Tony Blair.

Mircea Negulescu a mai fost trimis în judecată de procurori din cadrul SSIIJ în iunie 2020 pentru cercetare abuzivă, influenţarea declaraţiilor martorilor (patru infracţiuni), participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuata

Negulescu este acuzat că, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ar fi “ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obţinerea unui denunţ de la o persoană deja cercetată în acelaşi dosar şi consemnarea de declaraţii nereale sub pseudonim de la mai multe persoane”.

De asemenea, Negulescu ar fi “realizat acţiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată cât şi cu identitate reală, să dea declaraţii mincinoase, totul în scopul de a proba existenţa unor fapte de evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor şi de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare”.

Share