home CORUPTIE, POLITICA Fondul de rezerva al Guvernului României a fost efectiv devalizat

Fondul de rezerva al Guvernului României a fost efectiv devalizat

Share

Fondul de rezervă al Guvernului României, care ar fi trebuit să fie destinat situaţiilor de urgenţă, a fost efectiv devalizat de PSDragnea. Nici un leu din aceşti bani nu a fost alocat pentru combaterea pestei porcine, în condiţiile în care s-a cheltuit aproape dublul sumei prevăzute în bugetul pe 2018.

Deficitul bugetar a explodat la jumătatea anului la 1,6%, pericol de ratare a ţintei

Ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, anunța săptămâna trecută că fondul e gol. Un argument în plus că președintele Iohannis pune Guvernului bețe în roate atunci când amână să avizeze rectificarea bugetară, spune Curs de guvernare.

Fondul de rezervă este pe zero

„Fondul de rezervă a primului-ministru este astăzi pe zero, pentru că am alimentat tot timpul situaţiile care au apărut: inundaţii, calamităţi naturale, pesta porcină. S-au alimentat din acest fond astfel de situaţii. (…) Sunt publicate în Monitorul Oficial Hotărârile de guvern prin care Guvernul a alocat sumele respective, fie pentru calamităţi naturale, fie pe pestă porcină şi pentru alte astfel de situaţii. Sumele au fost de peste 600 de milioane de lei, numai pe calamităţi naturale (…) evenimente care nu s-au anticipat anul trecut, când s-a făcut bugetul pe 2018”, este declarația făcută de Eugen Teodorovici, la Antena 3.

Bugetul 2018, vezi facsimil mai jos, alocă Fondului aflat la dispoziția premierului suma de 315,714 milioane lei, credite bugetare. Până la data de 1 septembrie, guvernul a distribuit din acest fond aproape 597 milioane lei.

Nicio greșeală: același buget prevede fix alte 315.714.000 milioane lei, credite de angajament. Adică sume la care se poate apela în timpul anului 2018, dar care se pot duce inclusiv în altă perioadă de execuție bugetară decât cea actuală, de pildă în 2019…

Share