home MASS MEDIA, POLITICA Fără CNA? Da, dar nu acum şi nu aşa…

Fără CNA? Da, dar nu acum şi nu aşa…

Share

EvZ: Într-o conferință de presă organizată de comisia de cultură a Senatului României, senatorul liberal Sorin Roșca Stănescu a anunțat că dorește ca CNA să poată controla strict standardele tehnice ale posturilor de radio și televiziune, nu și conținutul emisiunilor. Roșca Stănescu este un invitat frecvent al Antenei 3, post care a fost amendat frecvent de către CNA.

Da, suntem de acordCNA este o instituţie care trebuie desfiinţată. Orice legiferare în presă a politicului peste autoreglementările breslei duce la limitări grave ale libertăţii presei. Indiferent dacă este vorba despre audiovizual, presa scrisă sau online.

Normal, pe de altă parte, ar fi ca licenţele de emisie din audiovizual să fie date de o instituţie independentă, apolitică, cu rol pur tehnic. Ca Agenţia de reglementare în comunicaţii.

Spre exemplu, CNA a inventat nişte reguli cretine, după care spre exemplu în campania electorală, la un moment dat, dacă aveai o ştire despre ce a spus X dintr-un partid, trebuia să găseşti o contraspunere a unui Y de la partidul opus politic.

Şi aşa mai departe. Regulile deontologice sunt mai complicate. De exemplu, dacă Y nu vrea să răspundă scrii că el a refuzat să comenteze, iar dacă nu există un punct de vedere precizezi asta şi gata. Pentru că altfel această aşa-zisă regulă a echidistanţei se transformă în cenzură, că nu poţi face public ce spune X.

Pe urmă, se poate întâmpla ca X să spună adevărul, tu să ştii asta şi să nu vrei să dai adevărul la paritate cu minciuna adversarului său politic, pentru că denaturezi realitatea lucrurilor, făcând-o pe obiectivul. Dar acestea sunt deja subtilităţi. Ideea este că CNA a făcut în aceşti ani mult rău.

Cu siguranţă însă a făcut şi bine atunci când a inhibat tendinţele teroriste ale televiziunilor aşa-zise de ştiri, chiar dacă mai mult de a inhiba aceste tendinţe nu prea a reuşit să facă.

Dar nu acesta este momentul în care trebuie să dispară CNA şi nu cum vrea Sorin Roşca Stănescu (SRS). SRS vrea dispariţia CNA într-un moment în care televiziunile teroriste, de tip Antena 1, 3 sau RTV, ar face ravagii complet necontrolate în mediul public, fără un CNA care să le pună stavilă.

Mai apoi, CNA poate să dispară în momentul în care breasla se va autoreglementa atât de bine, încât, dacă pe o televiziune ar apărea, de exemplu, prostituate pe post de asistente ale moderatorului, care apoi sunt plasate la tipii cu bani, moderatorul ar putea să rămână fără carte de presă, iar postul respectiv de televiziune ar avea mari probleme profesionale.

Nu e cazul la noi, unde breasla nu are o carte unică de presă, ca în Franţa sau SUA. Mai mult, când unii au încercat să iniţieze un asemenea demers, alţii au “pocnit” imediat din conservă, provocând scandal în breaslă şi ameţind din faşă iniţiativa.

Aşa că, Sorin, lasă fonfleurile că nu ţine.

Share