home CORUPTIE, POLITICA Fake News marca PSD. USR-PLUS îndeamnă la boicot în turul al doilea

Fake News marca PSD. USR-PLUS îndeamnă la boicot în turul al doilea

Share

O serie de postări false este distribuită pe Facebook, cu mesajul conform căruia USR și PLUS ar boicota sau ar îndemna la boicot în turul doi al alegerilor prezidențiale.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Lideri PSD sau persoane apropiate de PSD se află printre cei care distribuie aceste mesaje.

În mesajele cu pricina sunt folosite elementele de identitate vizuală ale Alianței USR PLUS. Astfel o serie de afișe false prin care votanții lui Dan Barna sunt sfătuiți să nu voteze în turul 2 al prezidențialelor au fost puse în circulație în special pe Facebook.

fake news

Alte două afișe cu elementele de identitate vizuală ale USR PLUS și prin care se îndeamnă la vot pentru Viorica Dăncilă au fost postate pe Facebook de purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, și de către fiul lui Gabriel Oprea, potrivit G4Media.ro.

Dragoș Tudorache, europarlamentar al Alianței USR PLUS și membru al Biroului Național PLUS, a declarat că Alianța va depune plângere penală după ce PSD a răspândit fake news.

„În primul rând, pentru noi a fost o surpriză neplăcută, suntem foarte îngrijorați de ceea ce s-a întâmplat pentru cel puțin trei motive: primul ar fi că este o minciună.

Noi, PLUS, și Alianța USR/PLUS, am anunțat încă de duminică seară/luni că sprijinul nostru în turul doi merge în mod clar către președintele Iohannis și o reafirm și eu acum, în numele PLUS, în numele Alianței USR/PLUS, că îl vom sprijini în toată campania și vom îndemna susținătorii noștri să îl voteze pe președintele Iohannis, în turul doi.

În al doilea rând, este vorba de un furt, pur și simplu. Este un furt de identitate, un furt de siglă – acestea sunt protejate prin lege și avocații noștri lucrează deja la o plângere penală în acest sens.

Tratăm foarte serios acest lucru. Identitatea folosită în acele mesaje, în îndemnurile de pe Facebook, e exact identitatea noastră, se folosește sigla noastră și aceasta este o faptă penală pentru care, sperăm noi, autoritățile să ia măsurile legale potrivite și să ajungă la un rezultat.

În al treilea rând, este și o încercare de denaturare a procesului electoral. Suntem deja în campanie electorală pentru turul doi și astfel de mesaje false nu fac decât să denatureze ceea ce ar trebui să fie un proces electoral cinstit, deschis pentru că asta le datorăm cu toții alegătorilor.

Atunci când liderii unui partid își asumă o informație înainte de a o verifica sau înainte de a se asigura că acea informație este adevărată sau nu, își asumă și responsabilitatea politică pentru ceea ce fac.

Spunea domnul Steriu de anunțul cu boicotul – este drept că îndemnul la boicot poate fi interpretat în două sensuri, dar nu a fost singurul îndemn. În exact același format, folosind exact aceeași siglă a Alianței USR PLUS, au mai existat și alte mesaje, și alte îndemnuri care descurajau votul pentru Klaus Iohannis și acolo nu e o chestiune de boicot, e o chestiune de care clar profită PSD și candidatului PSD și nu e prima oară când PSD aruncă informații false, nu neapărat prin Facebook sau prin mijloace online, ci și prin gura propriilor lideri”, a declarat Dragoș Tudorache.

Viorica Dăncilă: „Noi nu am venit niciodata in spatiul public sa aducem acuzatii catre USR PLUS”

Presedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat vineri ca USR – PLUS trebuie sa se uite catre Palatul Cotroceni si catre candidatul Klaus Iohannis atunci cand vorbeste despre fake news, si nu catre PSD, pentru ca social-democratii nu se lupta cu USR – PLUS si nici nu au adus vreodata acuzatii in spatiul public reprezentantilor celor doua formatiuni.

„Nu stiu despre niciun material in acest sens, nu am face asa ceva, nu am facut asa ceva. Eu cred ca USR – PLUS trebuie sa se uite catre Palatul Cotroceni, catre candidatul Iohannis si nu catre PSD.

Noi nu ne luptam cu USR – PLUS, noi nu am venit niciodata in spatiul public sa aducem acuzatii catre USR – PLUS. Eu cred ca acolo trebuie sa isi indrepte privirea si nu la noi.

Am vazut ca imediat a preluat si candidatul Iohannis ca PSD vine cu aceste dezinformari in spatiul public, cred ca pentru a-si ascunde lasitatea si aroganta este mult mai usor sa vii si sa ii acuzi pe ceilalti.

Dar aceste lucruri trebuie sa le si demonstrezi, pentru ca altfel romanii nu mai cred in cei care vin intotdeauna cu minciuni in spatiul public si intotdeauna adevarul este mult mai puternic decat minciuna”, a spus Dăncilă, intr-o conferinta de presa.

Ea a raspuns astfel la intrebarea daca s-a aprobat la nivelul conducerii PSD distribuirea de fake news, asa cum au acuzat cei de la USR – PLUS care au aratat chiar ca vor depune o plangere penala in acest sens.

Presedintele PSD a mentionat ca echipa sa de campanie se ocupa si de online si promovarea programului sau de candidat.

Una dintre cele mai recente acuzatii aduse de PSD la adresa lui Dan Barna este ca-i penal, intrucat DLAF cerceteaza proiectele sale cu fonduri europene. DNA a precizat ca Dan Barna nu este implicat in nici un dosar penal.

Share