Europa se închide-n sine. Spaţiul Schengen e blocat

Share

Când am afirmat că România va fi punct terminus pentru refugiaţi, am fost criticat. Iată că acum se adevereşte – Spaţiul Schengen este blocat complet de refugiaţi.

Consiliul JAI (Justiţie, Afaceri Interne) s-a încheiat cu un eşec, care a fost mascat, fără posibilităţi de estompare abilă, cu o nouă sesiune de discuţii, după consultări interne în fieare stat membru.

În fiecare stat membru al Uniunii Europene, indiferent dacă este vorba despre unul ce face parte din Spaţiul Schengen sau din afara lui, pentru că această poveste cu refugiaţii ne afectează pe toţi.

Aici sunt mai multe lucruri de spus.

1. Occidentul, Europa, aşa cum am mai afirmat şi-n alte dăţi, a fost şi este incapabil să înţeleagă lumea islamică.

Soluţiile găsite de SUA în Orientul Apropiat în ultimii 25 de ani demonstrează acest lucru.

Ocuparea Irakului de către SUA a fost făcută exclusiv pentru extinderea extragerii petrolului din zona Golfului. Politicienii americani nu au fost preocupaţi deloc asupra felului cum poate evolua sistemul politic şi economic irakian, iar acesta a involuat.

Lumea occidentală nu a căutat şi prin urmare nu a găsit deloc soluţii agregate la intrarea în haos şi război civil a societăţii zonei Siria – Irak – Liban, ba chiar acestea au fost ignorate, atunci când au fost propuse unele.

Lumea occidentală nu a fost deloc preocupată, la nivel de factori de decizie, să dialogheze cu factorii politici de decizie din aceste trei state şi, în general, inclusiv din zona Golfului Persic şi Iranului, darmite Rusia.

Dacă s-a dorit remodelarea geopolitică a Orientului Apropiat, atunci felul cum s-a realizat aceasta a fost profund eronat, favorizând dezvoltarea reţelelor teroriste ale fundamentaliştilor musulmani.

2. Nici măcar pentru o secundă Europa nu şi-a imaginat că se va ajunge aici: că va apărea un val imens de refugiaţi, care va năpădi UE.

Liderii noştri în costume Armani, cravate de mătase şi cămăşi albe, scrobite, au crezut că faptul că în Orientul Apropiat este mizerie, pauperitate, ignoranţă, extremism islamic poate fi ţinut în afara graniţelor UE şi nu ne va afecta.

“MOSTRĂ DE EGOISM INTRA-SCHENGEN: Ce nu te afectează direct nu există.”

Că ne putem face că aceste lucruri nu există, pentru că nu ne afectează direct pe noi, ba chiar şi că putem să extragen prosperitate din nenorocirea acestor oameni pe care nu am fost deloc preocupaţi să-i înţelegem.

Ei bine, acum nemţii cei spilcuiţi (care trăgeau storurile, în benzinării, peste rafturile cu băuturi alcoolice, când intrau români în magazin, spunând “we sell on American ID card only”), austriecii cei şmecheri (care te furau cu eleganţă, valsând în faţa ta, radioşi, vânzându-ţi la terasă un ţap mic de bere la preţul unei sticle mari), maghiarii cei semeţi (convinşi că-s urmaşii lui Atila Cuceritorul şi deopotrivă ai Împăratului Franz Josef, care te scuturau de bani prin vămi şi prin oraşe), se cârâie-ntre ei şi cu toată lumea, baleind între egoismul tipic centreuropeanului şi generozitatea afişată de conivenţă, în vremuri bune.

3. Primii care suferă dintre europeni sunt cei ce sunt obligaţi să circule prin Spaţiul Schengen. Dacă graniţele sunt blocate, trenurile sunt verificate ca-n vremuri de război şi frontierele prin care altădată treceai fluierând sunt de facto închise, cine suferă?

MAI EXISTĂ SCHENGEN? Românii noştri nu pot ajuge la muncă

De exemplu, românii ce muncesc în Spania sau Germania ori Danemarca şi trebuie să ajungă la locurile lor de muncă, ce sunt blocaţi în punctele de frontieră dintre Ungaria – Austria sau Austria – Germania. Cum vor ajunge aceşti oameni acolo unde au treabă, acolo unde îşi câştigă existenţa?

4. Capii UE nu au anticipat (iar dacă au anticipat nu au putut salvgarda) că Zona Schengen se va bloca, iar efectul va fi o cădere dramatică a comerţului paneuropean. Transporturile în acest moment sub praf.

Cozi imense de TIR-uri s-au format în toate punctele de trecere control trafic de frontieră, sistemele de tip GoBox sunt date peste cap şi se pun probleme serioase, în lumea înaltă a statelor UE din afara Zonei Euro, dacă nu cumva este mai bine ca statele non-Euro să mai aştepte până la adoptarea monedei europene.

Ce ne aşteaptă, extra şi intra Schengen

Ne aşteaptă un final de an dramatic. Septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie vor fi luni rele tare din acest punct de vedere şi, chiar presupunând că lucrurile se vor linişti anul viitor (ceea ce mă îndoiesc profund), vom discuta pe date Eurostat despre cât au scăzut diferiţi indicatori economici din cauza crizei refugiaţilor.

Îşi imaginează oare cineva că va fi un rush de şase luni – un an, după care aceşti oameni năpăstuiţi se vor întoarce în ţările lor, pacificate prin cine ştie ce minune? Să fim serioşi, conflictul de aici este complex şi poate dura, dacă nu la infinit, cinci, zece sau zeci de ani.

Aceşti refugiaţi vor deveni în timp vecinii noştri, rezidenţi cu statut special în statele UE, după care unii dintre ei vor primi cetăţenia, se vor stabili în ţările noastre, vor face copii, îşi vor cere drepturile.

Suntem pregătiţi pentru aceste lucruri? Suntem pregătiţi pentru acceptarea că unii dintre români respectă sharia sau se duc la moschee şi îşi fac rugăciunea în fiecare seară, când apune soarele? Mă tem că nu.

Avem grave probleme în învăţământ şi noi tratăm pe televiziuni subiectul esenţial al Zilei Florei Bacteriene! Suntem pregătiţi ca între copii noştri să fie unii care se roagă la Alah şi ai căror părinţi au cu totul alte pretenţii de la locul numit “şcoală”?

Iarna refugierii lor

Revenind, au fost uniele persoane care, când am scris că refugiaţii vor năvăli în România, pentru că Ungaria se va rigidiza, m-au criticat. Iată că Ungaria închide oficial graniţa cu Serbia.

Iată că acum toată Europa se rigidizează. În aceste condiţii, refugiaţii din Vojvodina sârbă care nu ajung în Ungaria, darmite să fie primiţi în Austria, via Croaţia – Slovenia, vor ajunge pe malul sârbesc al Dunării, “că românii sunt de treabă”.

Iar atunci să te ţii. Să vedeţi ce vor spune extremiştii noştri, azi insignifianţi, cum le va da apă la moară povestea asta, cum îi vor scoate pe refugiaţi vinvaţi de toate relele din lume…

La iarnă tragedia va căpăta alte faţete. Când pe Mediterana va fi furtună şi refugiaţii sirieni se vor legăna, în bărcile lor fragile, prin apele teritoriale ale Greciei, ce va face Uniunea Europeană?

Putin exultă, îi merge din plin, e în turbo

Care este soluţia la aceste evoluţii previzibile? Vladimir Vladimirovici Putin exultă, pentru că exact asta aşteaptă. Este deja la Damasc, prin tehnologie militară, ofiţeri, logistică. Ce trebuie făcut? Dialog, foarte mult dialog. Negociatori de meserie, soluţii agregate.

Crede cineva că asta se va şi întâmpla? Nici vorbă. Experienţa din anii 80 – 90 ai secolului XX ne arată că marile puteri se vor grupa iar în Orientul Apropiat. Rusia are relaţii tradiţionale cu familia al-Assad, încă de pe vremea tatălui lui Bashar, Hafez, în timp ce SUA se poziţionau atunci în tabăra beligerantă adversă. De ce nu s-ar modela astfel lucrurile şi acum?

Până la următorul Consiliu JAI, Europa trebuie să se pună de acord asupra unei soluţii unice pe tot continentul şi asupra faptului că în lumea europeană nu sunt unii mai tari şi alţii mai slabi, subordonaţii lor, băieţii lor de mingi, care execută orbeşte ordinele primite.

Pentru că altfel civilizaţia europeană, aşa cum o ştim astăzi, de la Comunitatea Oţelului şi Cărbunelui până în prezent, se va dizolva în haos, iar cel care va ocupa spaţiul geopolitic de putere eliberat de Bruxelles va fi Vova Putin.

Share