Europa Federală? Tocmai s-a format (Presseurop)

Share

~The Times, Londra~

Uitaţi de modificarea tratatului cerută de Angela Merkel ori de obiecţiile la bugetul lui David Cameron! Adevăratul eveniment de săptămâna trecută de la Bruxelles a fost faptul că Europa a făcut un pas important spre a deveni un stat unic.

În timp ce ziarele statelor membre sunt dominate de articole despre politicile naţionaliste, în Europa au avut loc evenimente cu adevărat istorice. Marea Britanie poate avea prima coaliţie guvernamentală din ultimii 70 de ani, dar Europa a realizat ceva cu mult mai important.

FOTO: The Socialist Way – Unemployment map in Eurozone

UE a făcut pasul decisiv spre a deveni un stat unitar prin reorientarea politicilor cheie privind impozitele şi cheltuielile publice de la nivel naţional la nivel federal.

Faptul că una dintre cele mai controversate decizii din istoria modernă a Europei a fost luată fără informarea publicului şi fără o dezbatere publică, este un atribut al stilului de guvernare de sus în jos practicat de elitele politice ale UE.

Versiunea europeană a democraţiei reprezentative elitiste, în ciuda lipsurilor aparente, ar putea intra în istorie ca un mecanism de gestionare a compromisurilor complexe cerute de o lume în care au loc schimbări geopolitice, mai eficient decât modele populistele americane şi britanice.

La origine: criza financiară

Povestea începe, ca aproape orice altceva în zilele noastre, cu criza financiară. După prăbuşirea Lehman Brothers în 2008, a devenit evident faptul că panica se va răspândi în Europa şi va ameninţa supravieţuirea monedei euro.

Criza a izbucnit în toamna lui 2009 şi a atins punctul culminant în weekend-ul din 8-9 mai, când guvernul grec a anunţat că nu poate rambursa împrumuturile care aveau scadenţa în ziua de luni a următoarei săptămâni.

Liderii europeni au realizat că falimentul Greciei… citeste tot aici

Share