Europa are nevoie de un bailout general săptămânal

Share

Şefii statelor din zona euro ieşeau zâmbitori de la summitul de săptămâna trecută anunţând că au un pachet de măsuri care va pune capăt panicii  din Europa: bailout pentru Grecia şi pentru oricine mai are nevoie, în avans. Se pare că nu au convins pe nimeni.

Money.ro

Angela Merkel declara înainate de întâlnirea de săptămâna trecută că nu ar trebui să ne aşteptăm la ceva spectaculos. Deşi măsurile nu au fost spectaculoase şi nici capabile de a rezolva cu adevărat problemele, liderii europeni au arătat că sunt determinaţi să păstreze status quo-ul, chiar dacă mecanismele ce urmează să fie folosite mută răspunderea următoarelor bailouturi în spatele contribuabililor din ţările mai solide fiscal şi economic.

Băncile şi pierderile insignifiante

Germania a insistat ca noul bailout grecesc să includă şi implicarea sectorului privat. Aşa că bancherii s-au pus de acord să spună că vor contribui la noul pachet de salvare prin acceptarea unor pierderi de până la 21% din principal.

Însă, dacă ar marca la piaţă deţinerile de obligaţiuni greceşti – sau irlandeze ori portugheze – ar suferi pierderi de până la 60%, chiar şi mai mult dacă s-ar îngrămădi toţi.

Aşa că 21% e un haircut rezonabil din perspectiva băncilor, care au şi opţiunea – dat fiind caracterul “voluntar” al întregii operaţiuni – de a a aştepta maturitatea.

Probabil că bancherii ştiu că în cele din urmă criza datoriilor suverane din Europa va exploda, aşa că încearcă să îşi reducă pierderile încă de acum şi unii dintre ei ies organizat din poveste, aşa cum face Deutsche Bank, care a tăiat cu nu mai puţin de 70% expunerea pe ţările PIIGS… tot pe Money.ro

Share