Etimologia populară / A plancărzilor dă Universitară

Share

NOTA:

Etimologia populară şi jocul de cuvinte sunt fapte de limbă ce încalcă norma lingvistică. Etimologia populară e folosită de oamenii simpli. Jocul de cuvinte de către cei complecşi. Ambele au potenţial ludic.

Iată, de exemplu, oamenii simpli spun nervoză în loc de nevrozărăspunzabil în loc de responsabilsomnieră în loc de somieră.

În fapt, din limba franceză provin două cuvinte diferite, care înseamnă aproape acelaşi lucru, dar care şi în limba română sunt prezente tot ca două cuvinte distincte cu sensuri apropiate: pancartă

PANCÁRTĂ, pancarte, s. f. Bucată (mare) de carton, de pânză, de lemn etc. pe care este scrisă o lozincă, o înștiințare etc.; placardă. – Din fr. pancarte.

şi placardă

PLACÁRDĂ, placarde, s. f. Bucată de carton, de lemn etc. pe care este scrisă o lozincă, o înștiințare etc.; pancartă, placat1. – Din fr. placard.

Celelalte forme folosite de jurnalişti în aceste zile, în transmisiunile live de pe la manifestaţiile antiguvernamentale, sunt atributul etimologiei populare.

reporteriţa Ioana, dintre manifestanţi, urlând în microfon Bună ziua, stimaţi telespectatori, iată că am intrat în cea de-a opta repriză a meciului dintre manifestanţii din Piaţa Universităţii contra regimului ticălos băsist şi jandarmii feroci ai statului poliţienesc.

Lucescu scapă pe extrema dreaptă, însă un manifestant face obstrucţie, oprindu-l abuziv cu o plancartă, pe care scrie “Băselu nu uita / România nu mai e ţara ta“. Plancarta se rupe, dar să dăm legătura colegilor noştri, Tudor Dobre şi Oana Muşat, din colţul Pieţei Universităţii. Vă ascultăm, Tudor – Oana.

Oana, zâmbitoare ca în faţa unui cataif  Da, mulţumim, Ioana, aici suntem înconjuraţi de manifestanţi extrem de bine organizaţi, care agită febril pancărţile pe deasupra capului…

reporteriţa Ioana, din dorinţa de a face dialog Da, Oana, şi noi vedem de aici plancartele agitându-se…

Oana, redresându-se, după intervenţia nepoliticoasă a colegei mai junioarăaşa cum vă spuneam, dragi telespectatori, pancărţile acestea demonstrează cât de bine s-au organizat în ultimele ore manifestanţii din Piaţa Universităţii, la acest ceas isteric pentru România.

Astfel, pe o plancardă vedem scris “Nu Roşia Montană!”, pe o alta scrie “”Nu avorturilor!”, pe o a treia “România bărbaţilor liberi”, iar pe cea de-a patra “Băsescu – Udrea – Eba la groapa de gunoi a istoriei”. Tudor, voiai să spui ceva.

reporteriţa Ioana Pancakes!

Tudor, inhibat şi prudent Da, Oana, pancardele acestea demonstrează imaginaţia dezlănţuită a românilor care manifestă contra regimului dictatorial al lui Traian Băsescu.

Iată, tocmai a trecut pe lângă noi ca o cometă, înconjurat de jandarmi cu bastoane, flancat de manifestanţi cu pancărzi, colegul nostru Cristi Botez, care a fost prins în faţa casei sale din centru făcând poze şi arestat pentru deranjarea liniştii publice. Domnu’ Tatulici, aveţi legătura în studio…

Oana, veselă … da, Mihai, îţi dau şi eu legătura în acelaşi studio…

Mihai Tatulici, preocupat de străzi, şcoli şi spitale Mulţumesc, Oana, Tudor, Emil Hurezeanu, din punct de vedere politologic, ce crezi că reprezintă simbolistica plancărţilor din Piaţa Universităţii?

Emil Hurezeanu, cu degetele-ncârligate savant pe piept Domnule Tatulici, noi trebuie să înţelegem că, în planul general al geopoliticii europene, cu toate că a făcut mari greşeli politice, Traian Băsescu în acest moment lucrează. Punctele sale de vedere (şi ale noastre prin domnia/sa, fără putinţă de tăgadă) se fac auzite clar şi limpede la Bruxelles.

Mircea Dinescu, enervat, dând pe-afară Da’, mă, Emile, dar vezi tu, Pora asta mă umple de nervi, dacă o mai prind prin studio îi rup picioarele cu mâinile mele, unul câte una, plancardele mă-si.

Tatulici Mircea Dinescu, să nu ne enervăm încă, să aşteptăm schimbarea placadelor din Piaţa Universităţii.

Dinescu Da, mă, Mihai, dar Pora asta e nesimţită, pentru că eu mă întâlnesc şi cu Vanghelie, şi cu ea, care e antipatică de la natură.

Hurezeanu, doct Da, domnule Dinescu, dar aţi vorbit despre doamna Andreea Pora foarte urât, de parcă l-ar fi lins în cur pe Băsescu.

Dinescu, plin de avânt Nu-l linge în cur, doar îl laudă, Emile, mă uimeşte limbajul tău libertin! Fiica lui Băsescu are un apartament de un milion de euro. Fratele lui e milionar în euro, aialaltă e la Bruxelles. Eu am 100.000 de euro datorie la bancă. Aşa exploatator cum spune Pora că sunt, eu sunt plin de datorii la bănci, pentru că am vrut să construiesc ceva în ţara asta!

===
Această postare este o pamfleuzerie care trebuie tratată ca atare. Atari este o firmă japoneză care în anii 80 ne importa prin vaporeni ca Băsescu nişte radiocasetofoane bunicele, iar acum s-a specializat în jocuri pe calculator.


Share