Erdogan suspendă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

Share

Turcia a anunţat că va suspenda temporar Convenția Europeană privind Drepturile Omului, după ce Recep Tayip Erdogan a declarat starea de urgență. Agerpres, via Reuters, arată că vicepremierul turc Numan Kurtulmus spune că Ankara ia exemplul Franței.

Turcia a ratificat tratatul internaţional privind Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în anul 1954. Suspendarea acesteia înseamnă că ţara nu ar mai trebui obligată să respecte reglementările acesteia asupra torturii, de exemplu, explică ABC News.

În plus, unii oficiali ai guvernului de la Ankara au sugerat reintroducerea pedepsei cu moartea, care a generat critici în lume, aminteşte sursa citată.

Cel puţin 60.000 de persoane, inclusiv membri ai Armatei, Poliţiei, Justiţiei, clasei funcţionarilor publici şi corpului profesoral au fost suspendaţi sau deţinuţi, după ce Erdogan a spus “că toţi viruşii vor fi curăţaţi“.

Zeid Ra’ad Al Hussein, înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, a cerut Turciei, într-o declaraţie, să “răspundă la lovitura de stat eşuată prin domnia legii, prin întărirea protecţiei drepturilor omului şi întărirea instituţiilor democratice“.

Al Hussein a adăugat:

După o asemenea experienţă traumatică, este crucial să ne asigurăm că drepturile omului nu sunt încălcate în numele securităţii, în graba de a-i pedepsi pe cei responsabili.

Zeid şi-a exprimat îngrijorarea că un mare număr de judecători şi procurori au fost suspendaţi şi a subliniat importanţa de a respecta prezumpţia de nevinovăţie, prin garantarea unor procese corecte.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri introducerea stării de urgență pentru trei luni, în urma tentativei de lovitură de stat din seara zilei de 15 iulie, afirmând că astfel autoritățile vor putea să acționeze mai eficient pentru a-i aduce pe cei vinovați în fața justiției.

Numan Kurtulmus a adăugat că starea de urgență din Turcia ar putea fi ridicată după o lună — o lună și jumătate. El a identificat ‘probleme structurale și individuale’ în timpul loviturii de state eșuate și a precizat că în prezent se fac eforturi pentru restructurarea armatei turce.

Share