home CORUPTIE, POLITICA Energy Holding, compania “băiatului deştept” Bogdan Buzăianu, a intrat în faliment

Energy Holding, compania “băiatului deştept” Bogdan Buzăianu, a intrat în faliment

Share

Energy Holding, companie fondată de Bogdan Buzăianu, primul dintre aşa-numiţii “băieţi deştepţi”, a intrat în faliment.

Firma a fost unul dintre cei mai importanţi traderi şi furnizori de energie electrică din România până în urmă cu câţiva ani, cu afaceri anuale de mai multe sute de milioane de lei, şi unul dintre principalii foşti beneficiari de contracte avantajoase de la Hidroelectrica, până la intrarea acestuia în insolvenţă, în 2012, spune Ziare.com.

Instanţa de judecată a respins, pe 20 iulie, planul de reorganizare al companie. Decizia judecătorilor nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, potrivit Profit.ro.

Conform sursei citate, motivul a fost acela că, potrivit prevederilor Legii insolventei, asociatul unic Energy Holding Cyprus Limited, care este şi principalul creditor al firmei, nu ar fi avut dreptul să voteze în adunarea creditorilor care a aprobat planul de reorganizare, iar în absenţa votului acestuia planul ar fi fost respins.

Compania a fost înfiinţată în anul 2000, de milionarul elveţian Nicolae Bogdan Buzăianu (52 de ani), finul fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. Energy Holding a trecut prin mai multe schimbări în acţionariat.

Din 2013 este controlată, printr-o majorare de capital, de firma cipriotă Energy Holding Cyprus Limited, cu beneficiari reali necunoscuţi.

Potrivit datelor Profit.ro, Energy Holding Cyprus Limited este şi cel mai mare creditor al subsidiarei sale româneşti, cu o creanţă de 14,84 milioane lei. ANAF are de recuperat circa 13 milioane de lei, reprezentând în principal amenda aplicată de către Consiliul Concurenţei celor de la Energy Holding, în 2015.

Printre creditori se mai număra fratele lui Bogdan Buzăianu, Constantin Mihail Buzaianu, cu o creanţă salarială de peste 168.000 de lei, dar şi Selectra Ltd., o firmă reprezentată la un moment dat de soţia acestuia, Anişoara Buzăianu, cumnata lui Bogdan Buzăianu, cu o creanţă de 7,33 milioane lei.

Share