home POLITICA Egypt – case study (Nadia Dincovici)

Egypt – case study (Nadia Dincovici)

Share

Web-ul participativ si-a spus din nou cuvantul, in cazul Egiptului. N-a facut revolutia, dar a declansat-o. Mai mult, a organizat-o si a dus la bun sfarsit prima sa etapa. In conditii atat de bune, incat rolul retelelor sociale in desfasurarea mini-revolutiei din Egipt a devenit deja studiu de caz.

Retelele sociale egiptene si blogosfera nationala sunt o alternativa bine informata a mediei clasice. Ambele structureaza opinii diverse, de la cele ale opozitiei pana la cele ale simplilor cetateni.

Desi actioneaza descentralizat,  au oferit egiptenilor posibilitatea discutiilor libere si calea de a lua decizii colective. Utilizarea lor intensa, incepand din decembrie 2010 – cu precadere, a Facebook si Twitter, a contribuit decisiv la schimbarea regimului aflat la putere, provocand sau accelerand evenimentele in derulare.

Schimbarea a fost posibila nu numai pentru ca egiptenii erau satui de vechiul regim, ci si pentru ca tara dispune de peste 20 milioane de utilizatori activi ai Internetului (locul 21 in lume).

Mai mult, engleza si franceza (principalele limbi utilizate pentru comunicarea mesajelor, alaturi de araba) sunt cunoscute de populatia educata. In aceste conditii, se poate spune ca social media a avut drept tinta un anumit segment demografic –  populatia tanara, cu studii medii/superioare, capabila sa preia si sa transmita mesajele mai departe, mentinand legatura cu restul lumii.

Retelele sociale au venit in sprijinul grupului de revolutionari, din mai multe puncte de vedere.

  • Propaganda anti-regim … fie ea si pentru o cauza buna. A avut loc, in mare parte, prin intermediul paginii Facebook  cu peste 700000 de fani, “Suntem toti Khaled Said, (bn militant ucis de politie). Aici s-au facut auzite primele indemnuri la revolta. Administratorul sau, Wael Ghonim – responsabil de marketing al Google pentru Orientul Mijlociu si Africa, a fost arestat pentru 12 zile dupa declansarea protestelor. Dupa recenta sa eliberare, a devenit un simbol al revolutiei.
  • Organizarea protestelor de strada si difuzarea mesajelor-cheie… incluzand coordonarea demonstratiilor din 25 ianuarie si stabilirea in comun a celor mai bune locuri pentru a protesta.
  • Cresterea numarului de participanti la revolta. In seara precedenta primului mare protest, peste 87000 de internauti au confirmat ca vor incepe lupta impotriva puterii.

Sensibilizarea opiniei publice. Pe toate canalele de comunicare, s-au transmis – intr-un limbaj concis si cu atat mai emotionant cu cat a fost dublat de imagini- intamplari de la fata locului. Cu accent pe batai, asasinate, haos, interdictii.

Mesajele au avut… citeste tot aici

Citeşte şi
110 jurnalişti au fost ucişi pentru munca lor în anul 2015

110 jurnalişti au fost ucişi în lume în acest an, în legătură cu activitatea lor Read more

Eminescu, Labiş, Marin Preda şi acum Goga

Istoria este plină de mari personalităţi otrăvite, înjunghiate sau umplute de oprobriu şi lăsate în Read more

Jurnalist chinez de investigatie ucis

Li Xiang, reporter al televiziunii Luoyang, din provincia Henan, în estul Chinei, a fost găsit Read more

Mai multe ziare chinezeşti au încălcat cenzura

Sfidare fără precedent: mai multe importante publicaţii chinezeşti au decis să ignore interdicţia autorităţilor privind Read more

Revista presei. Parchetul ancheteaza moartea Luminitei Sega

~Felix vrea sa dea in judecata EvZ~Petcu isi mai aranja sa ia o mita~spaga a Read more

Website-ul Wikileaks cazut, atac electronic

LONDRA (Associated Press) Website-ul WikiLeaks, care contine mii de cablograme ale ambasadelor Statelor Unite, a Read more

Bloggeriţă egipteană, adusă în faţa Curţii Marţiale

Armata egipteana a decis aducerea în faţa Curţii Marţiale a unei bloggeriţe de 20 de Read more

Jurnalistă BBC ameninţată cu demiterea

Kaye Adams de la BBC Scotland ar putea să-şi piardă locul de muncă din cauza Read more

Care sunt produsele media ce vor rezista peste zece ani

În 10 ani, vei citi ştirile de pe mai multe suporturi de până acum. Schimbările Read more

Google+ ar putea depasi Twitter intr-un an

Recent lansata retea sociala Google+ ar putea atrage intr-un an 22% din adultii internauti din Read more

Share