Egipt. Revolutie. De la autocratie la teocratie

Share

~UPDATE: Red Alert: Hamas and the Muslim Brotherhood (Stratfor)~

The following is a report from a STRATFOR source in Hamas. Hamas, which formed in Gaza as an outgrowth of the Egyptian Muslim Brotherhood (MB), has an interest in exaggerating its role and coordination with the MB in this crisis.

The following information has not been confirmed. Nonetheless, there is a great deal of concern building in Israel and the United States in particular over the role of the MB in the demonstrations and whether a political opening will be made for the Islamist organization in Egypt.

The Egyptian police are no longer patrolling the Rafah border crossing into Gaza. Hamas armed men are entering into Egypt and are closely collaborating with the MB.

The MB has fully engaged itself in the demonstrations, and they are unsatisfied with the dismissal of the Cabinet. They are insisting on a new Cabinet that does not include members of the ruling National Democratic Party.

Suntem deja in a sasea zi de cand ceea ce a inceput in Tunisia, sub numele de Revolutia Iasomiei, a explodat in Cairo, capitala Egiptului si apoi in tot acest stat nord-african. Pentru cei care nu cunosc istoria Egiptului, acesta a fost dictatura autarhica sub mana de fier a lui Nasser, care a pornit un razboi in toata regula contra aliatului Statelor Unite ale Americii, Israelul, dupa ce a incercat sa nationalizeze Canalul Suez. Razboiul cu Israelul a fost supranumit Razboiul de Sase Zile.

Dupa moartea sa in 1970, la putere a venit Anwar El Sadat, despre care s-a crezut ca va avea viata scurta in fruntea Egiptului. Totusi, Sadat a fost presedinte pana in 1981, cand l-au asasinat niste militari fanatici fundamentalisti, in timpul unei parade militare, dupa care si acestia au fost ucisi instantaneu.

Asa cum Sadat a fost prietenul inteligent si ponderat al americanilor, Mubarak a fost autocratul americanilor, prin care acestia isi manifestau hegemonia in nord-estul Africii. Anual, in prezent, armata egipteana este alimentata cu doua miliarde de dolari de catre Washington.

foto: HyScience – Mubarak ‘Stomping On Democracy’ As Egyptian Police Beat Pro-Democracy Marchers

fotoinfo: 2 Female protesters. One has the words “No to injustice” written in arabic on her hand, while the other has Free Egypt inscribed on hers. (Image – Egyptian Sandmonkey)

Autocrat si militar, politist national de meserie, cu vocea sa ragusita, guturala, de samurai japonez ratacit printre arabi, Hosni Mubarak trebuia sa sfarseasca asa cum o face probabil acum si Revolutia Iasomiei, contagioasa, a fost momentul potrivit. Azi, Egiptul este in haos.

Armata a fost trimisa pe strazi in principalele orase ale tarii pentru a mentine ordinea. Dar problema lui Mubarak este ca armata egipteana, ca si in cazul Armatei Romane in decembrie 1989, este una cu poporul egiptean, pentru ca fiecare familie din Egipt are cate un soldat membru al acesteia.

Iar armata nu are experienta sa lucreze pentru restabilirea ordinii intr-un oras, ci se pricepe sa lupte contra dusmanilor din afara. Situatia in care se afla militarii egipteni este insolita si ii pune in mare dificultate.

citeste si Internetul, scânteia virtuală care aprinde flacăra revoluţiei (EvZ)

Numai o mana ferma si, simultan, gentila poate stabiliza lucrurile acum. Alternativa democratica, a pluralismului, a alegerilor libere, dupa parerea noastra, nu exista.

Singurul lucru pe care il poate face in acest moment comunitatea internationala este sa incerce sa mimeze democratia cu fortele politice existente, dar ma indoiesc ca va reusi.

(Reuters) – Egyptian President Hosni Mubarak, who has not had a vice-president since he took office in 1981, appointed his intelligence chief and confidant Omar Suleiman to the post on Saturday, the official news agency said.

foto: TopNews

Omar Suleiman, seful serviciilor secrete egiptene, pe biroul caruia s-au aflat de-a lungul timpului toate legaturile Egiptului cu SUA si deopotriva cu Hamas, a fost ales vicepresedinte si Hosni incearca sa-si sacrifice premierul marioneta, inlocuindu-l cu alt premier marioneta chiar azi, al carui nume nici nu mai conteaza acum.

citeste si: Egypt: Make Tweets, Not War (Care2 PetitionSite)

Suleiman pare a fi solutia de tranzitie. Ca orice sef al serviciilor secrete, cunoaste pe toata lumea si poate lucra in astfel de vremuri cu toata lumea. Nu cred ca Hosni va mai sta mult in Egipt, daca vrea sa ramana in viata.

Jocul politic este acum intre  Partidul National Democrat al lui Hosni Mubarak, care e la putere de mult timp, si opozitia ultraislamica. Cu alte cuvinte, lupta e intre un autocrat si teocrati. Cred ca in spatele acestei revolutii sunt fundamentalistii islamici, iar ceea ce se petrece imi aduce foarte mult cu revolutia ayatollahilor din Iran.

citeste si: Live blog 29/1 – Egypt protests (AlJazeera)

La Teheran, teocratii erau ayatollahii, iar autocratul era şahinşahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr, pe care toata lumea il credea istalat pe vecie, dimpreuna cu familia sa, in fruntea statului persan modern, ca prieten de nadejde al americanilor si Occidentului si care a fost maturat de la putere in cateva zile cu o violenta uimitoare.

Dar diferenta dintre Egipt si Iran este imensa: cu toata importanta sa cruciala in Orientul islamic, Iranul este pozitionat geografic astfel incat nu se interpune direct in afacerile mediteraneene ale americanilor si lumii occidentale.

Daca Egiptul va ajunge pe mana extremei drepte islamice, lumea occidentala se va afla intr-o situatie de conflict exploziv si mai vechea teorie a lui Samuel Huntington, despre ciocnirea civilizatiilor crestina si islamica, vestica si estica, occidentala si orientala va deveni extrem de actuala.

Share