Economia duduia, deficitele se reduceau. Cu toate acestea, Egiptul este pe marginea prapastiei sociale. Cum s-a ajuns aici? (HN)

Share

Inflatia coborase de la 11,7% (in octombrie 2010) la 10,2%. In trimestrul al treilea din 2010 economia crescuse cu 5,6% (ritm anualizat), cresterea pe primele 3 luni fiind de 5,4%, analistii estimand pentru intregul an 2010 un ritm de crestere de 5,5%.

foto: CNBC – Scenes From The Middle East Protests 2011

fotoinfo: Global Voices Online – Egypt: Cheering on the Million Man March “With a few more hours to go until the Million Man March, another Day of Rage will dawn upon Egypt as it enters its eighth day of massive protests against the Mubarak regime tomorrow”

Ritmul mediu de crestere al ultimilor 3 ani: 7%. Populatia: 86 de milioane de locuitori. Ca valoare a Produsului Intern Brut, acesta a fost anul trecut de circa $253 mld. (PPP: $534mld).

Dupa Tunisia, Egiptul ramane tara care, la 3 ani dupa ce a fost data ca exemplu de FMI, devine teatrul unor revolte sociale soldate cu morti si raniti.

Nu neaparat economia le-a facut cele mai mari probleme egiptenilor, cat conditiile sociale si restrictiile extra-economice. De pilda, Legea Presei, cea a Publicatiilor şi codul penal prevedeau pana acum 5 ani ca orice gazetar care il critica pe presedinte, sa fie pasibil de amenda sau de inchisoare.

citeste si Why Egypt Matters: It’s the Linchpin for Mideast Peace and Security (AOL News)

În iulie 2006, parlamentul egiptean a adoptat o nouă lege a presei, care nu mai permite inchisoarea, dar continuă să amendeze cu sume consistente jurnalistii care sugereaza doar critici la adresa sefului statului.

Asta oficial. Neoficial, ziaristilor li se pot inscena dosare pe alte capete de acuzare, daca e cazul. Deşi guvernul egiptean interzice rar ziare străine, în septembrie 2006, Egiptul a interzis ediţiile Le Figaro si Frankfurter Allgemeine Zeitung, din cauza publicării lor de articole considerate jignitoare la adresa Islamului… citeste tot aici

Share