home POLITICA Dreapta trebuie să aibă candidaţi unici la primării

Dreapta trebuie să aibă candidaţi unici la primării

Share

Oricât de visător aş putea să par când afirm asta, aşa stau lucrurile: Dreapta trebuie să fie pregătită pentru candidaţi unici la primari, trecând peste orgolii şi interese meschine de partid şi de grup.

Liviu Avram susţine că şansele să avem alegeri locale în două tururi nu sunt pierdute:

CCR a respins ca neintemeiata critica privind numarul de semnaturi si ca inadmisibila pe cea privind numarul de tururi. Vulnerabilitatea acestui dosar si-a facut, asadar, efectele: judecatorii nu au putut extinde controlul asupra celui de-al doilea articol din moment ce pe primul l-au gasit ok.
Vine insa la CCR si al doilea dosar, care nu mai e vulnerabil.
Deci batalia nu e pierduta, nu va luati dupa toti “specialistii” care acum jubileaza.

Trecând peste optimismul lui Liviu (justificat sau nu), una dintre virtuţile politicianului este că are întotdeauna un plan B, dacă nu şi un plan C.

Planul B, în acest caz, ar putea fi, cred eu, unirea forţelor electorale încă din primul (şi singurul) tur de scrutin. Este clar că marele avantaj al Stângii Reacţionare e că are cel mai mare şi stabil bazin electoral, situat undeva în jurul a 30% din opţiunile de vot valabil exprimate, în timp ce votanţii de dreapta sunt scindaţi.

Votanţii PNL nu vor să audă de Băsescu, însă ar accepta un independent. Votanţii PMP nu prea vor să audă de PNL (li s-a spus insistent că liberalii sunt partenerii de giumbuşlucuri ai PSD – nu discutăm acum cât adevăr e în aceasta). Susţinătorii independenţilor de diferite tipuri, ca Nicuşor Dan în Bucureşti, ar vota în oarecare măsură cu Cătălin Predoiu şi în mică măsură cu Robert Turcescu.

La Bucureşti, cred că în prezent Nicuşor Dan e pe primul loc în opţiunile electorale de dreapta. Probabil că aceasta şi din cauza felului extrem de dibaci în care PNL şi PMP şi-au subminat singure şansele. Dar nu este vorba numai despre Capitală, ci despre toată ţara.

Cred că stafurile de campanie ar trebui să definească două campanii distincte: una pentru consilii (unde partidele din dreapta eşichierului ar avea şanse să meargă fiecare pe cont propriu, apoi să formeze alianţe locale, de la caz la caz) şi una pentru primari.

Neapărat, aici rolul fundamental îl au sondajele, care pot spune care candidat este în frunte în opţiunile de vot şi care are cel mai mare potenţial de creştere.

A nu avea pregătită logistic azi soluţia alegerii unui candidat unic al Dreptei azi mi se pare o probă de inconştienţă. De exemplu, la Capitală, stăpânindu-mi aversiunea organică, cred că azi Nicuşor Dan e favoritul.

Pasul 1 al Dreptei ar trebui să fie să discute consistent şi intens, lăsând deoparte orgoliile şi privind real politik-ul cu calm şi luciditate. Un model de colaborare ar putea fi cel prin care în Franţa socialiştii şi dreapta gaulle-istă au aneantizat, în al doilea tur al comunalelor, succesul aparent al extremei drepte din primul tur. Şi, atenţie: discutăm despre Stânga şi Dreapta, deci contradicţiile sunt mult mai mari decât la noi.

Pasul 2 ar trebui să fie efectuarea unui sondaj comun, la nivel naţional, comandat de toţi actorii politici de dreapta.

Pasul 3 ar trebui să fie ieşirea contracandidaţilor favoritului, peste tot, în întreaga ţară, simultan, care să anunţe că îşi roagă electorii să-l voteze pe X, care e cel mai bine plasat şi că se retrage din competiţia electorală.

Repet: nu discutăm acum nume. Dacă vor fi alegeri într-un singur tur, va fi vorba pentru electorat despre alegerea celei mai puţin urâte mirese.

Ar fi o probă de maturitate politică şi pentru aceste formaţiuni politice, şi pentru o generaţie întreagă de politicieni. şi pentru electorat.

Share