Dreapta câştigă turul al doilea al comunalelor în Franţa

Share

Dreapta gaullistă a lui Nicolas Sarkozy câştigă alegerile comunale în trei regiuni strategice ale Franţei, în care socialiştii s-au retras, conform unor exit-poll-uri.

Formaţiunea politică de extremă-dreaptă Frontul Național al lui Marine Le Pen a pierdut alegerile de duminică în trei regiuni-cheie, în ciuda faptului că în primul tur de săptămâna trecută s-a clasat pe prima poziţie la urne, ceea ce îi face pe conservatorii lui Nicolas Sarkozy și pe aliații câștigători clari în trei regiuni ale Hexagonului.

Rezultatul se produce după retragerea Partidului Socialist al preşedintelui Francois Hollande în două dintre cele trei regiuni pentru runda decisivă de azi. Socialiştii au apelat la alegătorii lor să voteze tactic, pentru a menține Frontul Naţional în opoziţie.

Republicanii lui Sarkozy și aliații lui de centru-dreapta au obţinut  57,5 ​% din voturi în regiunea de nord, unde liderul Frontului Naţional, Marine Le Pen, a obţinut 42,5%, conform sondajului Ifop Fiducial, realizat pentru iTELE, Paris Match și Sud Radio.

În regiunea de sud-est, unde nepoata Marinei Le Pen, Marion Marechal-Le Pen, a fost candidatul FN, conservatorii au obţinut 54,5%, iar FN 45,5%, conform sondajului.

Prezenţa la urne în ambele regiuni a fost de peste 61%, mult peste cea de la primul tur de scrutin. În est, unde socialiştii nu s-au retras, forţele de centru-dreapta au obţinut 48.4%, iar FN 36.4%, onform unului exit-poll TNS Sofres-One Point.

În regiunea de est, în cazul în care socialiștii nu a retras, centrul a câștigat dreptul de 48.4 la sută față de 36,4 la sută de FN, potrivit unui sondaj TNS Sofres separat de-un punct.

Dacă aceste exit-poll-uri se confirmă, ar fi o mare dezamagire pentru Le Pen, care a sperat să folosească victoriile comunale ca o rampă de lansare pentru alegerile prezidențiale și generale din anul 2017.

Share