home EVENIMENT, POLITICA Dosarul Revoluţiei rămâne închis în continuare

Dosarul Revoluţiei rămâne închis în continuare

Share

Procurorii militari au respins azi plângerea formulată contra deciziei de clasare a Dosarului Revoluţiei de către Asociaţia “21 Decembrie 1989”. Mai sunt sute de contestaţii individuale ale unor victime, urmaşi sau familii ale acestora.

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare îşi păstrează astfel decizia de clasare. În Dosarul Revoluţiei nu se ştie nici acum, 26 de ani după, cine sunt vinovaţii pentru morţii din evenimentele care au avut loc în decembrie 1989.

Asociaţia “21 Decembrie 1989” obţinuse redeschiderea dosarului, după ce a câştigat la CEDO, într-o cauză deschisă de acest ONG. Rezoluţia procurorilor va fi din nou atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Asociaţia cere demisia şefului Parchetelor Militare, a procurorului general al României, Tiberiu Niţu, precum şi a agentului guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În anul 2011, CEDO a constatat că, în cazul Nicuşor Vlase, erou ucis la Braşov, s-a încălcat dreptul la viaţă şi nu a existat o anchetă efectivă asupra acestei speţe juridice. Instanţa de la Strasbourg ceruse statului român să judece cu celeritate acest dosar, pentru a-i găsi şi a-i trage la răspundere pe criminali.

Dosarul Revoluţiei Române porneşte de la faptul că în luna decembrie a anului 1989 în România au avut loc ample proteste, lupte de stradă și demonstrații, între 16 și 25 decembrie, care au dus la căderea președintelui Nicolae Ceaușescu și la finalul regimului comunist.

Demonstrațiile din ce în ce mai ample de protest au culminat cu procesul și cu execuția soților Nicolae şi Elena Ceaușescu. Înainte de Revoluția Română, toate celelalte state est-europene, în afară de Albania, trecuseră pașnic la democrație.

De fapt, România a fost singura țară din Blocul Comunist care a trecut la un regim democratic printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați. Până şi în Albania trecerea la democraţie, de la comunism, a avut loc printr-o revoluţie relativ paşnică.

Astfel, Dosarul Revoluţiei îşi continuă epopeea.

Share