home CORUPTIE, POLITICA Dorneanu: N-am spus că Iohannis nu poate să-l desemneze tot pe Orban!

Dorneanu: N-am spus că Iohannis nu poate să-l desemneze tot pe Orban!

Share

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a sugerat că președintele Klaus Iohannis l-ar putea desemna din nou premier pe Ludovic Orban.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Aceasta pentru că decizia de luni a CCR nu vizează o astfel de interdicție, ci se referă la forțarea anticipatelor.

„Am reproșat faptul că persoana nominalizată nu a fost propusă pentru a forma un guvern, ci că să pice, ca să fie rejectată de Parlament”, a declarat Valer Dorneanu.

„Nu știu de unde s-a înțeles că ne-am pronunțat că Președintele nu poate să îl desemneze pe Ludovic Orban sau nu nu are voie să aleagă pe orice altă persoană. Am spus, potrivit art. 101, alineat 3 din Constituție, Președintele, în caz de criză după căderea unui guvern, propune Parlamentului o persoană care să fie degajată de dialogul dintre el și partide, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul”, a declarat Valer Dorneanu, la Antena 3.

„Nu pun la îndoială bună-credință a Președintelui, așa cum l-a propus și când nu avea majoritate. L-a propus sperând că Orban va coagula acea majoritate. Atunci a făcut-o. Acum, el practic a refuzat învestirea drept candidat desemnat.

Tot ce a făcut a făcut în sensul că nu vrea să fie învestit. Aceasta a fost motivația, nu ca să-i indicăm Președintelui pe cine să numească în continuare. Ce face Președintele acum e problema lui. În funcție de decizia sa sau a Parlamentului, dacă vom fi sesizați că decizia e neconstituțională, vom fi obligați să ne pronunțăm.

Îmi pare rău de ce cei care aruncă anateme la adresa CCR”, a mai spus Valer Dorneanu.

„În pofida acuzațiilor care ni se aduc, noi suntem obiectivi. Funcționăm după principiul ingratitudinii – nu contează cine ne-a propus, contează buna noastră credință, profesionialismul și jurământul depus în față Președintelui și a Constituției”, a adăugat președintele CCR.

„Noi nu ne propunem să stabilim vinovați, ci, cel mult, cauze. Cauzele care au ajuns aici sunt neîndeplinirea cu simț de răspundere, cu sinceritate și prin nesocotirea raporturilor de loialitate care trebuie să existe între Parlament și Președinție. Deci nu-mi cereți să stabilesc vinovați.

Cauza ivirii conflictului e interpretarea greșită a articolului 1, alineat 3, potrivit căruia propunerea de nominalizare a unui nou premier trebuie să fie făcută cu speranța că acesta va fi apt de a coagula o majoritate pentru formarea Guvernului, cum a făcut-o Orban, dată trecută. Nu vă spun dacă prima candidatura e valabilă sau cine să fie candidatul.

El trebuie să întrunească condițiile prevăzute de Constituție. Asta înseamnă că orice act constituțional întreprinzi, să o faci constructiv, cu scopul ieșirii din criză și al asigurării funcționarii statului. Din păcate, principiul stabilității statale nu prea se respectă în România” – a explicat Valer Dorneanu.

Citeşte şi
Ciordache şi Dormeanu, la sfat de taină-ntr-un cotlon al Parlamentului

Florin Iordache, poreclit Ciordache, și Valer Dorneanu, supranumit odinioară Dormeanu, au fost prinși șușotind pe Read more

Curtea Constituţională dorneană joacă deschis pentru PSDragnea

Curtea Constituţională a României dornene joacă pe faţă în favoarea PSDragnea, rezultă din conearea datelor Read more

Dorneanu, despre Dosarul Dragnea: “Păi ce, asta-i corupţie?”

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, se pronunţă pe Dosarul Dragnea. Ca să fie Read more

OUG 13, mister constituţional, CCR refuză să se pronunţe

OUG 13 rămâne mister constituţional, pe care CCR a refuzat să se pronunţe explicit. Curtea Read more

Emil Hurezeanu, Mihai Tatulici şi Corina Drăgotescu, în Consiliul editorial al Realitatea Media

Emil Hurezeanu, Mihai Tatulici, Corina Drăgotescu şi Roxana Niculescu fac parte din Consiliul editorial al Read more

CCR a declarat constituţional Codul Administrativ. Undă verde la pensiile speciale ale primarilor!

Curtea Constituțională a respins cu majoritate de voturi sesizarea depusă în august anul trecut de Read more

CCR a decis că pensiile pot fi cumulate cu salariul de la stat

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea PSD împotriva interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat, Read more

CCR a respins sesizarea PSD pe asumarea răspunderii pe buget

Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă de liderii celor două Camere ale Parlamentului, privind asumarea Read more

CCR, odios! Tocmai a anulat probele din dosarul lui Valeriu Zgonea!

CCR a admis cu majoritate de voturi o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că Read more

Miasmă de Renate Weber în sos de Curte Constituţională

În anii 90, până a doua jumătate a primului deceniu al noului mileniu, Renate Weber Read more

Share