home POLITICA Donald Trump a refuzat să dea mâna protocolar cu Angela Merkel

Donald Trump a refuzat să dea mâna protocolar cu Angela Merkel

Share

Preşedintele SUA Donald Trump a refuzat să dea mâna protocolar cu cancelarul german Angela Merkel. Evenimentul insolit, care rupe tiparele diplomatice occidentale, a avut loc la conferinţa de presă de după întâlnirea bilaterală.

Aşa ceva nu se face. La conferinţa de presă. Merkel l-a întrebat pe Trump: nu vrei să ne strângem mâinile. Trump a rămas rigid şi s-a făcut cu nu aude, fără să se uite la Merkel.

Donald Trump, probabil supărat pe Angela Merkel

Angela Merkel este principalul lider european care l-a criticat pe Trump pentru atitudinea sa faţă de refugiaţii din Siria. Mediul diplomatic internaţional presupune că aceasta a fost modelitatea prin care liderul de la Casa Albă a înţeles să-şi eteriorizeze supărarea.

O respect, o iubesc, dar n-o cunosc”, spunea Trump la jumătatea lui ianuarie despre Merkel. Trump şi Merkel au discutat despre consolidarea NATO, lupta contra ISIS şi soluţionarea conflictului din Ucraina.

Iar apare în prim-plan bugetul NATO

Trump i-a mulțumit lui Merkel pentru efoturile comune ale Germaniei și Franței, de găsire a unei soluții politice la conflictul est-ucainean. El a subliniat că a avut discuții fructuoase cu Merkel pe diverse teme de interese bilateral. Inclusiv în privința creării de locuri de muncă și a contribuțiilor la bugetul NATO.

Aceste naţiuni trebuie să plătească ceea ce datorează“, a insistat Trump, potrivit CNN, referindu-se la cele ce n-au plătit până acum 2%. Germania nu a atins încă nivelul unui buget al apărării de 2% din PIB.

Preşedintele SUA a exprimat convingerea că relaţiile comerciale cu Germania vor fi foarte bune. Răspunzând întrebării unui jurnalist german despre tendinţele protecţioniste, Trump a precizat:

Nu sunt izolaţionist, sunt favorabil comerţului liber, dar şi comerţului corect.

Angela Merkel a pledat pentru reluarea negocierilor UE – SUA pe tema Tratatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP). Cancelarul german a mai spus că este de acord cu îmbunătățirea relațiilor cu Rusia. Toate, cu condiția soluționării crizei din Ucraina și continuării misiunilor internaționale de stabilizare a Afganistanului.

– See more at: https://www.realitatea.net/trump-i-merkel-au-pus-lumea-la-punct-ce-au-discutat-cei-doi-lideri-importan-i-la-prima-intalnire_2043587.html#sthash.faJu21ct.dpuf

Share