Doi extremişti maghiari, Istvan Beke şi Zoltan Szocs, foști lideri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM), din Transilvania, au dat în judecată statul român și cer despăgubiri de 1 milion de lei pentru condamnarea lor la câte 5 ani de pușcărie pentru organizarea atentatului eșuat de la Târgul Secuiesc din 2015, la parada militară de 1 Decembrie.
Citeşte şi: HVIM (64 de Comitate) are un caracter fascist, xenofob și rasist
Eliberați condiționat în vara anului 2021, Istvan Beke şi Zoltan Szocs au depus o acțiune în civil, care în prezent se va judeca pe data de 23 martie la Curtea de Apel Brașov, prin care solicită despăgubiri morale pentru „privarea nelegală de libertate” pentru că autoritățile române le-ar fi încălcat „drepturile constituționale” pe parcursul procesului.
Reamintim că cei doi au scăpat ieftin pe data de 04.07.2018 – cu câte 5 ani de pușcărie – pentru acte de terorism, după ce au fost prinși înainte să plaseze un dispozitiv exploziv improvizat la Parada de 1 Decembrie din Târgu Secuiesc, aminteşte Ziare.com.
Citeşte şi: 64 de Comitate tocmai şi-a tăiat craca de sub picioare
Pe parcursul procesului, instanțele le-au schimbat lui Istvan Beke și Zoltan Szocs încadrarea juridică a faptelor din atentat contra unei colectivități (de la 15 la 25 de ani de închisoare) în acte de terorism, într-o formă mai blândă din Legea combaterii terorismului (până la 5 ani de închisoare), având în vedere că au fost prinși înainte de a plasa bomba artizanală.
„Înainte de arestarea sa nelegală reclamantul (Beke Istvan – n.r.) era electrician de meserie și administrator într-o firmă de pază și protecție.
După arestarea sa a fost retrasă atât autorizația sa cât și a firmei, ceea ce a dus la pierderi financiare foarte mari, pierzându-și clienții.
Reclamantul (Szocs Zoltan – n.r.) se ocupa cu cultivarea plantelor ornamentale, iar în perioada sa de detenție de aproape 4 ani a avut pierderi financiare foarte mari”, arată avocații în acțiunea civilă.
Pe 17.11.2022, Tribunalul Brașov le-a respins acțiunea ca fiind prescrisă, însă Istvan Beke și Zoltan Szocs au atacat soluția pe rolul Curții de Apel Brașov.