Doctoratul lui Lucian Bode e plagiat 3%, dar neintenţionat

Share

Teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, include erori de citare și unele fragmente plagiate.

Fragmentele identificate cu problemă de tip plagiat reprezintă 2.95% din teză. Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai admite că nu a verificat toată teza, ci doar fragmentele reclamate de USR.

Atunci de unde ştie UBB că teza de doctorat e plagiată numai 3%, nu mai mult? Pe acest subiect, ne-am prezentat poziţia aici:

„Nu ai cum să analizezi întreaga lucrare pentru că, vă dați seama, n-ai cum să găsești surse pe care softul anti-plagiat nu le identifică.

Ar fi o muncă titanică fiecare teză să o analizezi așa, nu există capacitate pentru așa ceva.

Se analizează la comisiile de etică și la Consiliul de Etică pe baza unor sesizări, în sesizări trebuie să fie indicat clar ce s-a copiat, din ce sursă, deci trebuie dovezile atașate.

În rest, ceea ce s-a sesizat și în plus am verificat testul anti-plagiat dacă are anumite indicații care ar putea să ducă la suspiciuni de fraudă, și pe acelea le-am verificat, texte mai mari care ar putea fi fraudate și acolo am mai descoperit și noi câteva lucruri în plus”, a afirmat Reprezentantul Comisiei de Etică.

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a constatat “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” în cazul tezei de doctorat susținută în 2018 de actualul ministru Lucian Bode, abateri constând în erori de citare și unele fragmente plagiate, potrivit deciziei adoptate de comisie în urma analizei teze, decizie publicată marți de UBB pe site-ul propriu.

Comisia constată că s-au identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și notează că “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.

Share