home CORUPTIE, EVENIMENT, POLITICA DNA cere preşedintelui urmărirea penală a lui Oprea

DNA cere preşedintelui urmărirea penală a lui Oprea

Share

Procurorul general Augustin Lazăr cere președintelui Klaus Iohannis în numele DNA începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină, informează Agerpres.

Parchetul General anunţă că a făcut cererea “în conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituția României“. Solicitarea pentru urmărirea lui Oprea “se mai bazează și art. 12 și art. 19 din Legea nr. 115/1999, ale deciziei Curții Constituționale nr. 270/10.03.2008 și ale art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală“.

Augustin Lazăr i-a solicitat lui Iohannis să formuleze cererea privind Gabriel Oprea sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Aceasta este “în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 și 2 din Codul penal“, se arată în comunicatul Parchetului General.

La Gabriel Oprea, chestiune de constituţionalitate

Procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, este cel care a solicitat sesizarea președintelui României. Aceasta pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, în dosarul morţii polițistului Bogdan Gigină.

Solicitarea a fost transmisă după ce Gabriel Oprea a demisionat din Senat.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, urmărirea penală față cei ce dețin sau au deținut calitatea de ministru, pentru fapte săvârșite în exercitarea mandatului, și care, la data sesizării, nu au și calitatea de deputat sau de senator este condiționată de obținerea unui aviz din partea președintelui României.

Share