Disturbing Libia

Share

~Moise Guran~

Deci de câte ori intră şi francezii într-o bătălie iese o  bulibăşeală de nu mai înţelegi cine cu cine şi împotriva cui. Ieri, avioanele franceze au deschis ostilităţile într-un gest mai degrabă de mândrie. Logic era ca Tomhawkurile americane să tragă primele în antiaeriana libiană dar atunci lumea ar fi înţeles că e o operaţiune americană. Cum de altfel şi este.

foto: BBC – In pictures: Western nations attack Libya
fotoinfo: “The strikes by the US and UK are said to have “taken out” Libya’s air-defence systems around Tripoli, while French jets in the east targeted ground forces threatening the rebel stronghold of Benghazi”

Dar francezii şi-au aşezat avioanele în faţa rachetelor într-un gest foarte politic, asigurându-se că toată lumea ştie că ei au atacat primii şi că ei sunt răi. Foarte deştept, Obama scoate castane din foc cu mâinile altora mai fraieri şi mai frustraţi. Mai zice cineva de Sarkozi că e pitic?

Apoi s-a produs altă chestie urâtă. Arabii au fost cei care au iniţiat cererea către ONU de no-fly zone asupra Libiei. A doua zi după bombardament Liga Arabă a dat un comunicat din care înţelegi că nu se aştepta ca americanii să bombardeze Libia şi că ei au înţeles altceva prin no-fly-zone.

Laureatul Nobel pentru pace, Barak Obama, are şi el acum tendinţa să înţeleagă altceva, în vreme ce Sarkozi vorbeşte de-a surda de schimbarea lui Gaddafi, iar un oficial european a confirmat faptul că trupele britanice SAS şi SBS sunt deja în Libia, pregătite să ia parte la operaţiuni.

Din toate astea rezultă că unii au înţeles că Gaddafi trebuie doar speriat, alţii că trebuie doar bombardat, iar alţii că trebuie în final călcat în bocancii infanteriştilor. După primele raiduri, în care se presupune că cel puţin o parte a defensivei antiaeriene din Libia a fost scoasă din funcţiune, lucrurile s-au oprit.

Gaddafi distribuie arme cetăţenilor şi a intrat în Misrata, în vreme ce la Benghazi(unde francezii s-au angajat împotriva unor vehicule militare loialiste) asaltul final mai aşteaptă. Totuşi şi unii şi alţii ştiu că ar fi o greşeală ca avioanele occidentale… citeste tot pe Biziday

Share