home POLITICA Disturbing Libia

Disturbing Libia

Share

~Moise Guran~

Deci de câte ori intră şi francezii într-o bătălie iese o  bulibăşeală de nu mai înţelegi cine cu cine şi împotriva cui. Ieri, avioanele franceze au deschis ostilităţile într-un gest mai degrabă de mândrie. Logic era ca Tomhawkurile americane să tragă primele în antiaeriana libiană dar atunci lumea ar fi înţeles că e o operaţiune americană. Cum de altfel şi este.

foto: BBC – In pictures: Western nations attack Libya
fotoinfo: “The strikes by the US and UK are said to have “taken out” Libya’s air-defence systems around Tripoli, while French jets in the east targeted ground forces threatening the rebel stronghold of Benghazi”

Dar francezii şi-au aşezat avioanele în faţa rachetelor într-un gest foarte politic, asigurându-se că toată lumea ştie că ei au atacat primii şi că ei sunt răi. Foarte deştept, Obama scoate castane din foc cu mâinile altora mai fraieri şi mai frustraţi. Mai zice cineva de Sarkozi că e pitic?

Apoi s-a produs altă chestie urâtă. Arabii au fost cei care au iniţiat cererea către ONU de no-fly zone asupra Libiei. A doua zi după bombardament Liga Arabă a dat un comunicat din care înţelegi că nu se aştepta ca americanii să bombardeze Libia şi că ei au înţeles altceva prin no-fly-zone.

Laureatul Nobel pentru pace, Barak Obama, are şi el acum tendinţa să înţeleagă altceva, în vreme ce Sarkozi vorbeşte de-a surda de schimbarea lui Gaddafi, iar un oficial european a confirmat faptul că trupele britanice SAS şi SBS sunt deja în Libia, pregătite să ia parte la operaţiuni.

Din toate astea rezultă că unii au înţeles că Gaddafi trebuie doar speriat, alţii că trebuie doar bombardat, iar alţii că trebuie în final călcat în bocancii infanteriştilor. După primele raiduri, în care se presupune că cel puţin o parte a defensivei antiaeriene din Libia a fost scoasă din funcţiune, lucrurile s-au oprit.

Gaddafi distribuie arme cetăţenilor şi a intrat în Misrata, în vreme ce la Benghazi(unde francezii s-au angajat împotriva unor vehicule militare loialiste) asaltul final mai aşteaptă. Totuşi şi unii şi alţii ştiu că ar fi o greşeală ca avioanele occidentale… citeste tot pe Biziday

Citeşte şi
Întâlnirile de lucru ale Viorică Dăncilă continuă să fie prezentate fără sonor. Poate ca să
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că declarațiile ministrului interimar al Justiției, Ana Birchall, conduc
Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, a declarat că procurorul general american, William Barr, a
Adrian Moraru, expert în politici publice, atrage atenţia sâmbătă noapte că au început deja să
Jurnalistul Liviu Avram ştie la ce se gândeşte acum Liviu Dragnea. Dincolo de ceea ce
Liviu Dragnea dorea să meargă în Statele Unite şi să participe la "Mic dejun cu
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, afirmă, în mesajul adresat în numele Guvernului SUA
Consens SUA - UE pentru un guvern fără Dragnea și Tăriceanu. Ore și zile încinse
Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, s-a declarat îngrijorat de modul în care se desfășoară
Putin consideră că are dreptul să decidă soarta ţărilor vecine şi a altor popoare, fie
Share