home POLITICA, Rep. MOLDOVA Diplomat rus convocat la ministerul apărării moldovean

Diplomat rus convocat la ministerul apărării moldovean

Share

Un diplomat rus de vârf, atașatul militar al ambasadei Federației Ruse la Chișinău, a fost convocat de autorităţile moldovene. Colonelul Igor Dovbnea a fost convocat la Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

Lui Dovbnea i s-a solicitat să se abțină de la a participa la orice fel de activități realizate de Tiraspol și GOTR. GOTR este Grupul Operativ al Trupelor Ruse din republica separatistă transnistreană. În caz contrar, urmează să-i fie retras mandatul, informează Deschide.md, citat de Agerpres.

Colonelul Alexandru Harea a avut vineri o întrevedere cu Igor Dovbnea, la sediul ministerului. Harea este şeful Direcției Politică de Apărare și Planificare a Apărării (DPAPA) din Ministerului Apărării.

Diplomat rus neglijent

Șeful DPAPA a prezentat îngrijorările Ministerului Apărării (MAp) privind “atitudinea neglijentă și indiferentă”a oficialului militar. Aceasta față de solicitările și nemulțumirile prezentate în convocările anterioare.

În raioanele de est din Republica Moldova, a loc exerciții și competiții comune ale forțe speciale transnistrene și GOTR. Harea a declarat că aceasta e în detrimentul cooperării bilaterale Republica Moldova – Rusia.

Șeful DGPAPA a precizat că MAp a informat Diplomaţia moldoveană și Ministerul Integrării Europene. MAp a solicitat sesizarea Ambasadei Federației Ruse în legătură cu atitudinea oficialului militar rus.

Spre retragerea mandatului

În cazul continuării unor astfel de acțiuni, Ministerul Apărării va cere retragerea mandatului de activitate al acestuia. Trupele Tiraspolului și cele ruse din Transnistria au mărit frecvența aplicațiilor militare.

Autoritățile de la Chișinău au cerut de mai multe ori explicații Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, asemenea acțiuni, în care sunt implicate forțe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și subdiviziuni militare și paramilitare ale unei entități pseudostatale nerecunoscute de nimeni, sunt provocatoare și inadmisibile, constituie o sfidare la adresa mecanismelor de pacificare din regiune și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Citeşte şi
Într-un interviu pentru Moldova 1, ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, şterge podelele cu
50.000 de manifestanţi au participat duminică la Marşul Unirii, cel mai amplu marș unionist, care
A doua zi de proteste începe azi la Chişinău sub auspicii destul de proaste, după
Violenţe în faţa Parlamentului R. Moldova, imediat după învestirea Cabinetului Pavel Filip, când acesta îşi
În urmă cu mai mulţi, eram la repetiţie, la Casa Studenţilor din Bucureşti, la Corul
Inconsistentă structural organic ca R. Moldova, Basarabia e zguduită acum de cutremure provocate de oamenii
~USL vireaza spre Mama Rusie~harta interactiva a legislativelor~iar nu ni se spune cati suntem~strange USL
Ultimele dezvăluiri Wikileaks atestă că România s-a temut de o posibilă „ucrainizare" a coaliţiei de
~iPhone stie cand e cutremur~piata tv central-est europeana~topul companiilor profitabile~febra aurului. Pana cand?~permis auto fals
Moscova a reuşit să-i convingă pe americani că nu armatele ruse la Nistru sunt problema
Share