Despre Petrom, Raiffeisen, Erste BCR şi alţi dirty capitalists

Share

Colegul George Vulcănescu scrie despre nenorocita de Petrom, care-şi permite să lucreze pentru România, cu acţionari români 49%.

Este bine de spus încă un lucru: la privatizarea SNP Petrom, când era boss IG Popa, compania era pe pierderi, după fuziunea cu Compania Română de Petrol, ale cărei pierderi le-a moştenit astfel.

După privatizare, dincolo de machiaverlâcurile făcute de unii puternici, post-privatizare, OMV Petrom a intrat pe profit şi stă pe profit şi în ziua de azi, fiind, împreună cu Dacia Renault, cel mai mare contributor la bugetul de stat al României.

Aşadar, un boicot ar fi ca şi cum ne-am trage un glonte în picior, pentru că, scăzându-ne nouă veniturile la buget, ne moare norocul: avem bani mai puţini pentru investiţii.

În al doilea rând, dacă vorbim despre mari bănci, ca Raiffeisen sau Erste BCR, discutăm despre actori economici care au tot interesul să investească în economia românească, iar ei sunt ajutaţi de intrarea României în Spaţiul Schengen.

Aşadar, nu vei vedea niciodată o companie cu expunere majoră pe România, ca OMV, Raiffeisenbank sau Erste, care să nu susţină din motive pragmatice – că de dragoste sinceră nu poate fi vorba la un mecanism artificial, cum este orice firmă de apartament sau mare companie – intrarea ţării în Spaţiul Schengen.

Băncile investesc dând credite pentru mediul de business. Care este atât de slab în România, că banii lăcăresc prin bănci, nefiind puşi la treabă, pentru credite.

Pentru că băncile asta fac: afaceri, în primul rând prin creditarea mediului de business. Iar dacă banii stau degeaba şi joacă rummy, tabinet şi şeptic de plicitiseală, prin conturi, înseamnă că banca pur şi simplu nu găseşte clienţi mai mulţi cărora să le dea credite.

În al doilea rând, băncile investesc indirect în economia românească, cumpărând ritmic titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor.

Statul emite aceste obligaţiuni de plată, pe care le vinde băncilor, asigurătorilor şi altor mari companii, care astfel împrumută statului român nişte bani, cu dobândă, devenind mari investitori în economia românească.

Bonus, ce ar fi bine să ştim, ca să nu mai batem câmpii, sub ventilatorul de mizerii emise de propaganda rusă, care are tot interesul să ne tragem glonţul acela în picior:

La privatizare, Banca Agricolă, acum Raiffeisen, şi BCR fuseseră slugărite de PSD, pe vremea lui Nicolae Văcăroiu.

Erau depozitare ale celor mai mare portofolii uriaşe de credite neperformante, care le duseseră în pragul falimentului. Aceste credite neperformante fuseseră făcute de cele două bănci la comandă politică şi rămăseseră neplătite. Pe vecie.

Au venit austriecii cei ticăloşi şi le-au adus pe profit. Nişte nenorociţi, care merită să-i stârpim. A, mai exista şi o a treia bancă, cu credite neperformante mai mari. BANCOREX, dar aceasta nu a apucat să mai fie privatizată, ca să existe şi acum, fiind cumpărată de ticăloşii ăştia, dirty capitalists, cu transnaţionalele lor cu tot…

Ce vină au nişte firme pentru ce face un nefleter vremelnic, pe nume NeCiocan, de atitudinea căruia ele, firmele, s-au mai şi dezis public? Aşa că să ne păstrăm sângele rece şi mintea limpede.

Share