home POLITICA Degringoladă guvernamentală

Degringoladă guvernamentală

Share

Ziua de luni, 6 august, marchează începutul degringoladei guvernamentale a Cabinetului Ponta. Avem un set de inputuri:

mesajul Comisiei Europene, prin purtătorul de cuvânt al acesteia, Olivier Bailly:

Comisia ia act de remanierea guvernamentală din România, care este o problemă internă. (…) Comisia Europeană se aşteaptă ca Guvernul român să respecte cererea Curţii Constituţionale privind datele actualizate şi ca toate angajamentele pe care primul-ministru Ponta şi le-a luat înaintea Preşedintelui Barroso să fie respectate pe parcursul acestui proces

mesajul Comisiei Europene, prin Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a comisarului Viviane Reding:

Ţinem să vă amintim că preocuparea Comisiei a fost ca referendumul să se desfăşoare conform Curţii Constituţionale. Comisia Europeană cere instituţiilor şi partidelor din România şi respecte statul de drept şi principiile democratice care formează baza pe care s-au clădit valorile UE

mesajul Curţii Constituţionale către Guvern:

Având în vedere interpretările diferite apărute în mass-media şi în conferinţa de presă a Guvernului României, care a avut loc în data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate Guvernului prin Adresa Curţii Constituţionale a României nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale revine cu o adresă precizatoare, pe care o anexează prezentului comunicat de presă:

«(…) Vă aducem la cunoştinţă faptul că, prin Adresa nr. 5035 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispoziţiilor art. 17, alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 (…)»”

demisia lui Ioan Rus din funcţia de ministrul al Administraţiei şi Internelor, care a anunţat luni că…

şi-a înaintat demisia de onoare din funcţia de minsitru al Administraţiei şi Internelor, pentru că este un politician onest, corect, iar în ultimele zile asupra lui au fost făcute presiuni începând de la Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu, lucru inacceptabil

demisia ministrului Afacerilor Externe, Andrei Marga:

Marga ar urma să fie trimis ambasador al României în Germania, ceea ce ar fi un dezastru diplomatic.

demisia ministrului delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar (recunoscut pentru faptul că, împreună cu un confrate, pe când era în sistemul bancar, a pus la punct un atac speculativ asupra monedei naţionale). Înlocuitorul său, penelistul Mihai Voicu, a declarat că…

Lucian Isar a demisionat din funcţia de ministru delegat pentru Mediul de Afaceri «din motive strict personale»

Demisia lui Isar  pare a fi din categoria “când şobolanii părăsesc corabia care se scufundă”.

Avem apoi rezultatul acestor factori – remanierea guvernamentalăNoii miniştri ai Cabinetului Ponta sunt:

Mircea Duşa (Interne) în locul lui Ioan Rus

Radu Stroe (Administraţie) în locul lui Victor Paul Dobre

Titus Corlăţean (Externe) în locul lui Andrei Marga

Dan Şova (Relaţia cu Parlamentul) în locul lui Mircea Duşa

Mihai Voicu (Mediul de Afaceri) în locul lui Lucian Isar

Remanierea este incompletă. Portofoliul de la Justiţie rămâne încă neocupat, pentru că nominalizata Mona Pivniceru (despre care preşedintele suspendat spune lucruri trăsnite) a fost împiedicată de Consiliul Superior al Magistraturii (al cărui membru este) să acceadă la demnitatea ministerială. Pivniceru a declarat că va analiza ce alege: funcţia din CSM sau cea de ministru.

mlkshk
“când drumul tău se îngustează
şi-ţi cade capul de pe umeri
ai o tensiune de sfârlează
pe care nu mai poţi s-o numeri
iar când nenumăratul vine
te pierzi pe tine dincolo de tine”

Probabil că, lovit puternic de realitatea politică a României democrate, a statului de drept, Cabinetul Ponta va încerca în continuare, împreună cu majoritatea parlamentară pontocratică USL, să încalce regulile jocului.

Un moderat, Ioan Rus, a cărui poziţie mai potolită era vizibilă de mult timp, a fost înlocuit cu un radical pontocrat, Titus Corlăţean. Acesta a trecut de la un portofoliu insolit pentru el la Externe, pentru care e pregătit şi antrenat intens de pe vremea Sultanatului Năstase.

Miza cea mare: controlul Justiţiei

Cel mai important este însă ce se petrece la Justiţie. Mona Pivniceru este preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România. Tocmai a fost lăudată incredibil de Băsescu. Nu avem explicaţie logică la acest lucru.

Mona Pivniceru este membru a reţelei peneliste Vlasov de la Iaşi şi, se spune, omul lui Dan Voiculescu. În funcţie de cine e numit la Justiţie depinde viitorul imediat al Justiţiei Române, pentru că, la propunerea CSM, ministrul Justiţiei numeşte procurorul general, iar acesta numeşte procurorul şef al DNA. Aici este marea miză a jocului: controlul Justiţiei.

În aşteptarea lui 31 august

Noul ministru de interne Mircea Duşa va continua tentativa jalnică de minireferendum şi va trimite la Curtea Constituţională listele electorale modificate după referendum, încercând să arate Curţii Constituţionale că cvorumul e altul decât chiar Executivul însuşi a anunţat, prin Ioan Rus.

Dacă “verdictul juridic”, cum spune Crin Antonescu chiar în acest moment, de parcă ar mai exista şi altfel de verdicte pe care le poate da Curtea, va fi invalidarea referendumului, aşa cum ar fi normal, există posibilitatea ca Parlamentul “să decidă calea de urmat”.

Adică de exemplu să îl ducă încă o dată pe Traian Băsescu în situaţia de preşedinte suspendat şi să provoace un nou referendum, ceea ce ar fi tragic de trei ori:

1. pentru România;

2. pentru Cabinetul Ponta;

3. pentru USL

Share