De ce nu poate Putin să exporte gaz în Asia cât în Europa

Share

Rusia lui Putin încearcă disperată să reorienteze spre Asia exporturile de gaze blocate de Uniunea Europeană. Dar nu poate. De ce?

Europa a cumpărat 170 de miliarde de metri cubi (mmc) de gaze, din Rusia, anul trecut. Aceste gaze nu pot fi redirecționate prea ușor în altă parte a lumii.

În primul rând, gazele exportate în Europa sunt extrase din nişte perimetre gazeifere foarte îndepărtate de Asia. Alte perimetre gazeifere ssunt cele din care vrea Rusia să exporte în Asia – mai concret, în China.

Dar China a cumpărat doar 16,5 miliarde de metri cubi de la Moscova, anul trecut, ceeea ce este aproximativ 10% din volumul aruncat de Moscova în Europa, potrivit unei analize a Institutului de politici strategice din Australia.

Chiar dacă China își mărește cantitatea de gaze naturale importate din Rusia, Moscova rămâne cu o gaură uriașă la aceste exporturi, care nu mai merg în Europa.

China este un importator important de gaze naturale, dar are diversificată paleta de țări de unde cumpără și e puțin probabil să dorească să-şi crească dependența de vreun partener. Cu atât mai puţin de Rusia, despre care a văzut acum ce urmăreşte exportându-ţi gaze: să te subjuge.

Beijingul importă cantități mari de LGN (liquified natural gas) din SUA și Australia. Australia a fost cea mai importantă sursă de import de gaze a Chinei, din anii 2020-2021, cu 30,7 milioane de tone de LGN (42,3 mmc).

În plus, China are conexiuni de conducte de gaze naturale în Asia Centrală, dintre care cea mai importantă fiind din Turkmenistan. Cererea de gaze a Chinei în 2021 a fost de 367 mmc și, chiar și cu o creștere semnificativă a importurilor din Rusia, care au fost de 16,5 mmc, în 2021, acestea rămân doar o mică parte din cererea totală a țării.

Experții de la Yale au concluzionat într-un raport al lor că ”perspectivele Rusiei de înlocuire a cumpărătorilor din Europa, dincolo de iarnă, sunt extrem de nefavorabile”.

”Rusia nu va avea niciodată putere pe piața de gaze din Asia, cu siguranță, nu se poate compara cu poziția sa dominantă pe care a avut-o în Europa. Pivotarea producției de gaze spre Asia va funcționa, dar nu ca un schimb unu la unu, sub nici o formă”, a spus Nikos Tsafos, expert în politici energetice.

O variantă pe termen lung a Moscovei înseamaă construirea conductei Power of Siberia 2, care leagă Rusia de China, prin Mongolia.

Power of Siberia 1 este o conductă scurtă, care transportă gazele din perimetrele Sahalin – Ohotsk undeva în nord-estul Chinei, prin Extremul Orient Rus. Power of Siberia 2 ar trebui să fie o conductă mult mai lungă, pe la nord de Mongolia, care ar urma să tranziteze Mongolia, pentru ca apoi să intre în China mult mai la vest, aducând gaze dinspre nord-vest.

Dar Mongolia, puternic aflată sub influenţa politică a Beijingului, a anunțat că s-ar putea ca de-abia din anul 2024 să înceapă realizarea conductelor, iar terminarea proiectului se va duce spre anul 2030.

Chiar și când va fi finalizată, capacitatea gazoductului Siberia 2 nu va ajunge decât la 50 mmc anual. Gazprom a avut un profit-record, în prima jumătate a anului 2022: 41,3 miliarde de dolari, din gazele vândute în Europa.

Dar aceasta pentru că UE încă nu şi-a stopat importurile, iar tarifele practicate de Gazprom au crescut mult, în virtutea politicii comerciale agresive a Moscovei.

Paradigma care urmează va fi însă cruntă. Oprirea gaz metanului spre Europa va fi o lovitură pentru Rusia și Putin, care nu își va mai putea alimenta mașina de război din Ucraina, în lipsa sumelor imense care veneau la buget, din vânzarea gazelor.

Share