De ce e disperat USL cu evaziunea fiscală

Share

Unul dintre lucrurile pe care încearcă încontinuu, de când a ajuns la putere, să-l facă USL este să cumpere timp.

Numirea celor mai corupţi, incompetenţi, şantajabili, incompatibili oameni este menită să-i facă pe aceştia să nu mişte-n front şi să asculte orbeşte ordinele care vin din ierarhia superioară a partidelor din coliţie.

Lovitura de stat din vara trecută era menită să-i ajute pe aceşti oameni să câştige timp. Năstase deja era la închisoare şi aveau o problemă. Câştigarea alegerilor la scor mare era menită să îi ajute să aibă mai mult timp la dispoziţie. Timp pentru ce? Pentru a controla situaţia, pentru că ea devenea tragică: unii dintre liderii de vază ai acestor partide se pregăteau să intre la bulău.

Nu există pe lumea asta finanţare externă mai ieftină decât de la instituţiile Bretton-Woods, FMI şi BM, inclusiv cu o sindicalizare europeană, cum a fost până acum pentru România.

După alegeri, USL se luptă să cumpere timp din alte puncte de vedere. Dacă România nu va beneficia de finanţare externă anul acesta, guvernarea USL s-ar putea încheia subit, sub presiunea străzii, în urma unor mari manifestaţii de stradă de tipul celor din Grecia.

La aceste manifestaţii nu ar participa probabil adepţii centru-dreapta, care au manifestat vara trecută contra mutilării statului de drept de către USL, ci fix adepţii USL.

Aceia care, după ce vor fi ajuns de mult timp la concluzia că au fost păcăliţi, vor asimila faptul că, dacă stau în case, au mai mult de pierdut decât dacă ies în stradă. Aceasta nu se poate întâmpla decât dacă România are mari probleme cu plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor.

Ori, se pare că scopul principal pe care-l urmăresc în aceste zile liderii USL e să vrăjească destul de bine delegaţia FMI, încât aceasta să-i asigure un buffer destinat exact acestor plăţi, dar şi a altor pomeni.

(Dacă le reuşeşte, au mari şanse să scape în anul electoral 2014.)

Spre deosebire de bufferele din anii trecuţi, în mare parte neutilizate de cabinetele lui Emil Boc, care erau orientate, aşa cum preferă FMI-BM, spre dezvoltare.

Ei, şi se pune problema serioasă dacă delegaţia FMI e instruită să accepte să semneze să dea bani pentru asistarea socială a românilor sau nu. Noi credem că nu. Iar aici ajungem la disperarea cu evaziunea fiscală.

Dan Voiculescu a mai scos din basmaua sa Louis Vuitton marota cu evaziunea fiscală. Când criza a lovit România, marea propunere a lui Dan Voiculescu a fost exact aceasta: combaterea evaziunii fiscale. Evident că partea cu armata este de un cretinism incredibil.

Pentru că singurii cât de cât calificaţi să facă control fiscal la firme (dar cam cum suntem noi calificaţi să scriem o pagina de site în limbaj HTML) sunt economiștii din sistemul militar românesc. În rest, ciuciu. Nimic. Niente. Nada. Zilch.

Iar dacă Felix Motanul vine cu astfel de soluții ca să cumpere timp (adică să găsească bani ca să nu iasă românii în stradă, să-i dea jos guvernul, să vină alţii la putere şi să ajungă el şi alţii ca el la puşcărie) este un semn indirect că nu mai sunt bani sau că ar exista această perspectivă.

Iar “băieţii” sunt conştienţi că nu au destul timp, cât să pună oborocul pe România şi că finalmente poate că o vor sfecli. Pe pielea noastră. Mai bine ar lăsa Fiscul şi Poliţia să se ocupe de marii evazioniştii, precum primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

Să nu uităm unde eram acum un an. Instituțiile Bretton-Woods ne dădeau de exemplu. Comisia Europeană aşijderea. Ieşisem din recesiune. Modelul România era demn de luat în seamă de marile puteri economice ale Europei. Ţara noastră avea un cuvânt important de spus în instituţiile europene.

Cine suntem acum noi? Corigentul clasei. Viitor repetent. Gloria statelor care intră pe mâna iresponsabililor şi incompetenţilor, care-şi pun interesele personale înaintea celor naţionale, trece repede.

Share