home ECONOMIE Cioloş e criticat pentru unele măsuri fiscale. Dar de ce?

Cioloş e criticat pentru unele măsuri fiscale. Dar de ce?

Share

Uneori, stai şi te uiţi complet nelămurit de ce este criticat Cabinetul Cioloş pentru cele mai diferite lucruri cu putinţă şi totul pare complet incoerent: şi ce face Executivul acesta, şi reacţia mediului politic (care critică tot), ori economic (unde se aud cele mai felurite voci, spunând cele mai ciudate lucruri cu ptinţă).

Bunăoară, să citim acest articol pe care l-am scris pentru România liberă. E despre măsurile Cabinetului Cioloş pentru descâlcirea iţelor Panama Papers.

Declaraţia de TVA a provocat un scandal imens.Toată lumea a criticat la nimereală demersurile guvernamentale. Mai bine discuta despre ce înseamnă aceasta de fapt şi care este miza.

Dacă Cioloş reuşeşte să facă astfel ca toate firmele să completeze această declaraţie şi edifică un sistem informatic care să centralizeze toate tranzacţiile, se poate lua urma celor suspecte. Acestea ascund poate bani sifonaţi în paradisurile fiscale.

La intenţia anunţată de Cabinetul Cioloş. de modificare a Codului Fiscal, cu instituirea unei perioade de graţie, în care toţi marii deţinători de conturi prin cele off-shore-uri să-şi declare averile, a ieşit iar scandal, cam în acelaşi timp.

Unii au spus că Cioloş îi mângâie pe cap pe evazionişti. Alţii, dimpotrivă, că nu pricepe nimic din Economie. În realitate, la finalul unei astfel de perioade de graţie, cine nu îşi declară averea ascunsă riscă foarte mult. E criminalitate economico-financiară.

Noi credem că marii evazionişti, care se optimizează fiscal ilegal prin paradisurile fiscale, au înţeles extrem de clar şi mesajul. Şi intenţiile Cabinetului Cioloş… şi au reacţionat prin interpuşi.

Cioloş ştie – nu e haos, e coordonare

Aceştia au început să strige pe diferite glasuri diferite lucruri, apaent haotic. În realitate urmărind acelaşi lucru: să destructureze ce face bun Executivul, care îi deranjează la maximum.

Aparenta dezorganizare din acţiunea guvernamentală se datorează lipsei controlate de transparenţă a Executivului. Acesta a încercat să câştige astfel timp. Motivul: punerea la punct a detaliilor sistemice în bucătăria internă, “până se prind marii evazionişti”.

Cheia este cine va fi premier după legislative şi ce fel de guvern va forma.

Share