Datoria publică a României a depăşit 52%. Aceasta înseamnă că salariile şi pensiile sunt mai aproape de a fi îngheţate.
Desi Marcel Ciolacu petrece prin restaurante, la zile de naștere, și se laudă că în România totul este perfect sub guvernarea sa, datele economice îl contrazic brutal.
Datoria publică a depăşit 52%. Salariile şi pensiile, aproape îngheţate
Astfel, românii riscă să-și vadă în curând pensiile și salariile înghețate, după ce datoria publică a țării a depășit pragul de 52% din PIB și se apropie de indicatorul critic de 55%.
Cele mai recente statistici date publicității chiar de instituțiile guvernamentale arată că datoria României a urcat la 852 de miliarde de lei. Datele vin în condițiile în care și gaura din buget a continuat să crească de la o lună la alta și a ajuns la peste 63 de miliarde de lei.
Practic, datoria publică este în prezent de 52,1% din PIB, ajungând în aprilie la 852,8 de miliarde de lei (aprilie), de la 845,1 miliarde de lei anterior.
Citeşte şi: PSD a mărit datoria externă a României cu 4,25 miliarde de euro
Ori, potrivit legii, dacă datoria publică depășește 45% din PIB, dar se situează sub 50% din PIB, Ministerul Finanțelor Publice trebuie să prezinte Guvernului un raport privind justificarea creșterii datoriei.
În situația în care datoria publică depășește 55% din PIB, dar se situează sub 60% din PIB, guvernul inițiază măsuri care să determine înghețarea cheltuielilor totale, privind asistenta socială din sistemul public.
Citeşte şi: Ionut Dumitru anunţă care sunt semnele debutului crizei economice
Reamintim că în primele șase luni ale acestui an, cele mai mari cheltuieli pe care le-a făcut guvernul Ciolacu au fost pentru salarii și asistență socială.
Cheltuielile cu salariile bugetarilor au ajuns la 77,65 de miliarde de lei (o creștere cu 23,1%, față de primele luni din anul 2023), iar cele cu asistența socială sunt de 109,76 de miliarde de lei (cu 12,3% mai mult față de primele luni din anul 2023).