home POLITICA Danemarca va relua controalele la granitele cu Germania si Suedia

Danemarca va relua controalele la granitele cu Germania si Suedia

Share

Danemarca va reinstitui controalele la frontierele cu Germania si Suedia, a anuntat miercuri ministrul danez al finantelor, in urma unui acord politic intre guvern si extrema dreapta.

“Am ajuns la un acord pentru a reintroduce controalele la frontierele Danemarcei cu statele din interiorul spatiul Schengen, cat mai curand posibil”

, a declarat ministrul Claus Hjort Frederiksen, relateaza AFP.

Masura care trebuie aplicata in termen de doua pana la trei saptamani, sustine ministrul, va avea ca rezultat, in esenta, reintroducerea controalelor la frontiera cu Germania, dar si in porturi, precum si in zona podului Öresund, care leaga Suedia de Danemarca.

foto: ussbristoldd857
fotoinfo: Vama Hagan, Danemarca, 1960

Propunerea reinstituirii unor controale mai riguroase in cadrul Uniunii Europene, recent sustinuta de catre Franta si Italia, a fost inaintata de Partidul Popular Danez (extrema dreapta) si de liderul acestuia, Pia Kjaersgaard, cu scopul de a lupta impotriva imigratiei ilegale si a crimei organizate.

“In ultimii ani am vazut o crestere a criminalitatii transfrontaliere, iar aceasta masura ar rolul de a contracara  aceasta problema. Vom construi noi puncte de control la frontiera dintre Germania si Danemarca, care vor fi dotate cu  echipamente electronice si de identificare a numerelor de inmatriculare”

, a declarat Hjort Frederiksen.

foto: Cristina Bazavan
fotoinfo: Podul Öresund dintre Danemarca si Suedia, unul dintre locurile unde Danemarca va introduce control vamal

Decizia survine in contextul in care Comisia Europeana urmeaza sa propuna ministrilor europeni de Interne din Bruxelles, initiative menite sa asigure o mai buna gestionare a problemelor legate de migratie, printre care se numara si reintroducerea temporara a controalelor la frontierele nationale in interiorul zonei Schengen, la solicitarea Parisului si Romei… citeste tot pe EurActiv

 

Share