home CORUPTIE, POLITICA Dăncilă, în Jerusalem Post: Europa să aibă o relație vibrantă, reciproc avantajoasă cu Rusia!

Dăncilă, în Jerusalem Post: Europa să aibă o relație vibrantă, reciproc avantajoasă cu Rusia!

Share

Viorica Dăncilă a primit de la scriitorii de texte politice angajaţi de PSD un text, pe care l-a publicat în Jerusalem Post, iar acum s-a făcut editorialist.

Dăncilă semnează, în calitate de fost prim-ministru al României, un articol de opinie, în publicația israeliană Jerusalem Post, în care cere Europei să adopte o nouă strategie față de Rusia.

Dăncilă susține că, fără o nouă dinamică în relația cu Rusia, securitatea națională ar fi pusă în pericol.

Intitulat ”Europa trebuie să găsească o nouă modalitate de a relaționa cu Rusia”, articolul semnat de Dăncilă reia narativul vectorilor Kremlinului, într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic.

Astfel, în condițiile în care bugetul Rusiei este puternic afectat de pandemie, de secetă, de prăbușirea prețului petrolului și gazelor, dar și de efectul sancțiunilor economice impuse de UE și SUA în urma invaziei din Ucraina,

Dăncilă scrie în articol că sancțiunile au alimentat sentimentul anti-occidental al rușilor și au întărit popularitatea regimului Putin.

Fostul premier PSD pledează puternic pentru construirea unei noi relații ”vibrante, reciproc avantajoasă cu Rusia” – o nouă idee utilizată constant de vectorii propagandei ruse.

Cele mai relevante fragmente din articolul semnat de Viorica Dăncilă în Jerusalem Post:

– Europa trebuie să ia în calcul o nouă dinamică cu Rusia, altfel mă tem că vom continua să repetăm greșelile și să înfruntăm aceleași dificultăți, punând în pericol securitatea națională. Întrebarea e ce strategii să utilizăm. Până acum, nici una nu a oferit o soluție convingătoare.

– Măsurile punitive, precum sancțiunile, au avut un impact negativ tangibil asupra economiei Rusiei. Dar au alimentat sentimentul anti-occidental printre oameni, întărind popularitatea regimului.

– Puțini s-ar fi așteptat ca eu să am acest discurs despre Rusia. Deși nu am crezut niciodată în prietenia dintre Europa și vecinul nostru estic, întotdeauna am avut în vedere un parteneriat bazat pe interese comune.

– Scopul meu astăzi este să cer Europei să gândească strategic despre viitorul cu Rusia pentru a-și apăra mai bine interesele. Trebuie să aloce resursele necesare pentru a putea avansa. În timp ce trebuie să colaborăm cu Rusia pe teme globale precum controlul armelor nucleare, trebuie să nu sacrificăm integritatea sau bunăstarea pentru acest scop.

– Sarcina pe care o trasez aici pentru noi, europenii, nu este ușoară, dar este de maximă importanță. Datorită istoriei noastre comune și bazându-mă pe o carieră care m-a învățat că politica e mai mult în gri decât în alb și negru, am crezut mereu în posibilitatea ca Europa să aibă o relație vibrantă, reciproc avantajoasă cu Rusia. Încă cred acest lucru. Dar traiectoria pe care trebuie să o urmăm pentru a ne apăra interesele e tot mai neclară.

Share