Dacian Cioloş – Kelemen Hunor, conflict major în privinţa PNRR al Ungariei

Share

Conflictul major din coaliţie, dintre Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor, dincolo de cine spune adevărul în privinţa PNRR al Ungariei, este hârtia de turnesol pe care se vede cine e cu Bucureştiul şi cine este cu Budapesta.

Copreşedintele USRPLUS, Dacian Cioloș, are o reacție acidă, după ce liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a promis că va plăti pentru că a încercat că blocheze planul de redresare al Regimului Viktor Orban.

„Am o săptămâna foarte interesantă, în care am văzut că Ludovic Orban ne contestă apartenența la poporul și la tradițiile românești, în timp ce Kelemen Hunor îmi contestă apartenența la coaliția de guvernare, din cauza unei poziții la adresa lui Viktor Orban și a politicii duse de acesta.

Regret să spun că sunt complet indiferent cu privire la reacțiile celor doi, pe care i-am apreciat de-a lungul timpului, în calitatea lor de oameni politici. Dar respectul meu are o limită atunci când nu există o oglindire corespunzătoare.

Eu nu fac greșeala de a contesta o persoană pentru simplul fapt că uneori are opinii diferite de cele pe care le am eu. Cred că există valoare în poziții diferite de ale mele, dar nu accept lecții și tafnosenie demonstrativă de dragul unei bărbații politice absolut caraghioase.

Știu prea bine că Ludovic Orban a vorbit prentru un anumit public din interiorul PNL, pe care îl curtează pentru alegerile interne, după cum înțeleg și că, în cazul lui Kelemen Hunor, e vorba de o declarație care se vrea dură, ca să dea bine în fața amicilor de la Budapesta.

Asta nu e politică, e lipsă de respect față de sine și are consecințe politice, pe care cei doi le vor simți în timp. Până una alta, problemele dintre noi nu sunt ideologice sau naționaliste, ci stadiul reformelor aplicate de coaliția guvernamentală. Or, la acest capitol, amândoi sunt restanți și nici o declarație războinică nu le ascunde lipsurile.

Banii din planul de redresare negociați în Parlamentul European sunt destinați cetățenilor, inclusiv celor din Ungaria. Nu am muncit pentru sume care să ajungă în buzunarele camarilei lui Viktor Orban. E atât de simplu, doar să ne dorim să facem diferența dintre interesul cetățenilor și dorințele personale ale unor politicieni”, a transmis Cioloș.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a promis că Dacian Cioloș va plăti pentru că, prin acțiunile sale, a determinat Comisia Europeană să suspende aprobarea planului de redresare al Ungariei.

”Nu sunt de acord cu acest demers al lui Dacian Cioloș și cred că a făcut una dintre greșelile cele mai mari ce pot fi făcute în politică și știți cum e, nici o factură nu rămâne neplătită în politică. (…)

A făcut o greșeală uriașă, nu trebuie să intervină nici un europarlamentar într-o astfel de relație și Comisia a făcut precizările necesare, s-a grăbit domnul Cioloș, a vrut să fie erou, n-a reușit”, a declarat Kelemen Hunor, la finalul ședinței coaliției de guvernare.

Comentariul nostru este simplu. 1. Ce treabă are Kelemen Hunor cu PNRR al Ungariei, nu e cetăţean român? Nu facem nici un fel de discriminare în funcţie de etnie, toţi suntem români şi unii chiar au depus jurământ pe Biblie, în faţa preşedintelui ţării, care ar trebuie respectat. 2. “Nici o factură nu rămâne neplătită în politică” ce înseamnă? Să fie cumva o ameninţare?

Comisia Europeană a suspendat aprobarea planului de redresare al Ungariei, a anunțat miercuri dimineață Dacian Cioloș. Însă comisarul Vera Jouriva a dezmințit informația.

„Am verificat acum cu cabinetul președintelui și cu colegii responsabili de fondurile de redresare, de adoptarea și evaluarea planurilor. Nu există această știre, că am oprit procesul, se desfășoară în continuare.

Desigur, ne uităm la sistemul de control și audit din statele membre și decizia privind aprobarea planurilor individuale va fi luată de Consiliu, prin majoritate calificată, nu e decizia Comisiei”, a declarat Vera Jourova.

“Comisia suspendă aprobarea planului lui Orban. Foarte bine. Renew Europe a cerut acest lucru săptămâna trecută. De ce? Pentru că în acest moment nu avem nici o garanție că banii vor ajunge la maghiarii cinstiți și de bună credință, nu doar la acoliții lui Orban”, a scris Cioloș, pe Twitter.

Share