home ECONOMIE Dacă Grecia trece la drahmă…

Dacă Grecia trece la drahmă…

Share

A vorbi astăzi despre defaultul Greciei a devenit un loc comun. Felul în care este ţinut acest stat în Zona Euro depinde probabil numai de faptul că deja revenirea elenilor la drahmă ar putea fi lovitura fatală pentru moneda euro.

stockopedia

Ceea ce este oarecum straniu e că, dincolo de părerile celor care şi-au fixat bine în aria lor cognitivă ideea-flaşnetă, cu grecul leneş şi hoţ, pentru care trebuie să muncească germanul harnic şi cinstit, foarte mulţi români îi respectă pe greci şi au înţeles care este realitatea, fără să cunoască în amănunt, cu datele tehnice ale problemei asimilate în profunzime, contextul.

Dacă mâine (feri, Doamne!) vine la putere USL în România şi în şase luni sau un an şi şase luni intrăm în default ca Grecia, iar nemţii vor spune despre noi că suntem nişte putori care nu vor să muncească şi fentează Fiscul, trebuie să-i credem?

România a avut cel puţin din anul 2010 încoace un executiv responsabil, care a trecut cu bine ţara prin criză. Din acest punct de vedere, PDL şi-a făcut, cu cogâlţuri şi gogoloaşe, datoria. USL nu. Parcă a făcut cu bună ştiinţă tot ce a putut să facă zile fripte României, într-un continuu război de gherilă contra intereselor naţionale.

Grecia a avut o stângă şi o dreaptă politică iresponsabile, care au dansat sirtaki pe banii publici, îngropând ţara în datorii. Asta înseamnă că grecii sunt leneşi? Să fim serioşi.

Adevărata problemă e că, ştiind perfect ce dezastru fac responsabilii politici greci, FMI, BM, mari bănci transnaţionale precum Commerzbank şi în general toată protipendada finaciar-bancară globală au închis ochii, făcându-se că nu văd acest dezmăţ şi intrând şi ele în hora rostogolirii banilor virtuali şi a datoriei odioase a Greciei, în curs de formare.

Miza grecească acum este că, dacă acest stat balcanic acum se răscoală şi spune nu dorinţelor aceleiaşi superputeri ganglionare ce încearcă să domine lumea, apoi mai şi izbândeşte în acţiunea sa, cu acest precedent creat, toată construcţia globală putredă actuală, bazată pe o combinaţie stranie de teamă, curaj, interes, lăcomie, avariţie, bogăţie şi sărăcie extremă se poate prăbuşi ca un castel de cărţi de joc.

Share