Cum se întrețin corect țesăturile din bumbac și piele ecologică?

Share

Ne găsim într-o perioada în care individualitatea conteaza de aceea mulți preferăm să ne realizam singuri hainele sau, poate, doar o parte a articolelor vestimentare. În acest context selectarea materialelor potrivite este o sarcină importantă.

Durata de viață a articolelor realizate din țesături diverse, de la cele naturale la cele artificiale sau sintetice este influențată direct de modul de îngrijire a acestora.Preferate de purtători pentru faptul că sunt moi, fine și accesibile ca preț, țesăturile din bumbac sau din piele ecologică nu necesită o îngrijire pretențioasă, însă pentru a le menține în cea mai bună stare pentru timp îndelungat este nevoie de o rutină de îngrijire corectă.

Îngrijirea țesăturilor din bumbac

Țesăturile realizate din bumbac de calitate sunt cele mai căutate, mai ales pentru articolele care vin în contact direct cu pielea (tricouri, maiouri, articole de lenjerie intimă etc.). Un bumbac fin își poate păstra moliciunea mult timp dacă este îngrijit în mod corespunzător. Astfel, cel mai bun mod de a împiedica pierderea texturii și a culorii țesăturilor de bumbac calitativ este de a le spăla manual, cu apă călduță. În cazul în care nu ai această posibilitate sau preferi mașina de spălat, nu uita să citești cu atenție etichetele articolelor înainte de a lă spăla. Respectă indicațiile de pe acestea, mai ales în ceea ce privește temperatura de spălare și condițiile de uscare și călcare. Evită să atârni articolele din bumbac moale în vederea uscării, deoarece există posibilitatea ca materialul să se întindă și să nu își mai păstreze forma. Bumbacul dur poate fi călcat și la temperaturi ridicate, însă ai grijă cum faci acest lucru pentru a nu-l arde. Păstrează articolele de bumbac pe umerașe, la loc aerisit, pentru o cât mai mare rezistență în timp.

Îngrijirea țesăturilor din piele ecologică

Pielea ecologică nu are nevoie de o îngrijire extrem de atentă pentru a-și păstra aspectul inedit și pentru a rezista cât mai mult, însă este importantă evitarea unor aspecte în rutina de îngrijire pentru rezultate cât mai bune. Folosită mai ales pentru încălțăminte, interiorul mașinilor sau articole de mobilier, pielea ecologică de calitate este una dintre țesăturile preferate pentru confortul oferit, pentru aspectul său moale, catifelat. Așadar, pentru articole din piele ecologica moale, catifelată este recomandată o rutină de îngrijire riguroasă astfel: curățarea cu o cârpă moale, umedă, apoi ștergerea cu o cârpă uscată, evitarea aplicării pe țesături a soluțiilor pe bază de clor, acetonă, solvenți, detergenți puternici, îndepărtarea petelor puternice cu detergenți speciali sau cu o cantitate mică de detergent de vase dizolvat în apă, evitarea frecării suprafețelor de piele sau curățarea cu ustensile metalice, evitarea expunerii în lumina directă a soarelui sau în apropierea surselor directe de căldură.

Sursa de imagine:
July Prokopiv / Shutterstock.com

Share