Cum mai stăm cu datoriile companiilor de stat. Corina Creţu se va ocupa de ele

Share

Corina Creţu a fost pusă şefă la AMEPIP, o agenţie de stat care călăreşte pe caii mari ai companiilor de stat din România, conform Newsweek.ro.

Fostul comisar european devine astfel altceva decât a fost pe vremea când îl enerva pe Liviu Dragnea cu criticile ei la adresa României lui PSDragnea.

Cum mai stăm cu datoriile companiilor de stat. Corina Creţu se va ocupa de ele

Ceea ce trebuie să înţelegem este că una era Creţu atunci când avea în spate un aparat funcţionăresc european extrem de bine pregătit.

Una era ea atunci, când fişa postului ei era să fie expresia unei instituţii care aplică guvernarea prin proiecte la nivel european.

Altceva, cu totul altceva va fi acum. Nu putem să ne imaginăm o Corina Creţu antisistem care va aplica guvernanţa corporativă, rupând conexiunile dintre proptiţii din CA-urile companiilor de stat şi cele două partide aflate la putere, care i-au trimis în CA-uri pe aceşti proptiţi. Este exclus ca acest lucru să se întâmple.

Citeşte şi: Corina Creţu, mesaj dramatic despre România. “Ar fi o catastrofă naţională!”

Dar cum stau aceste companii? În topul primelor 20 de companii cu cele mai mari pierderi, în anul 2023, conduce Liberty Steel Galaţi, cu 2.247.706.000 lei, dar acesta este un caz aparte, pe fondul operaţiunilor comerciale de dumping ale concurenţei non-UE, iar combinatul din Galaţi nu e companie de stat.

Pe poziţiile 2 şi 3 sunt Complexul Energetic Hunedoara SA (în insolvență), cu pierderi de 951.267.233 lei, respectiv CFR SA, cu 585.927.712 lei pierderi. Pe locul 8 este CET Govora (în reorganizare judiciară), cu 281.145.525 de lei pierderi.

Pe locul 9, este Regia Autonomă pentru Aactivităţi Nucleare (în faliment), cu datorii de 268.561.470 de lei, un datornic veteran al statului român. Pe locul 13 este CFR Marfă, cu 231.136.331 de lei.

Citeşte şi: Corina Creţu îşi ducea rufele la râu cu şoferul Comisiei

Pe locul 19 este Termoenergetica Bucureşti, cu datorii de 187.730.154 de lei, apoi urmează Metrorex, cu 186.856.786 de lei. Şapte companii de stat, aflate în top 20 datornici, însumează aşadar datorii de 1.742,309,245 de lei.

Nu se poate spune că statul român nu ştie ce se întâmplă. Ministerul Finanțelor monitorizează 1.367 de companii ale statului, din care 294 sunt inactive, în diverse stadii de insolvență, reorganizare, faliment, lichidare, dizolvare, iar 1.073 sunt active, relevă o listă a acestor companii, prezentată acum de Profit.ro.

Companiile sunt o sursă de venituri pentru bugetul statului sau pentru autoritățile locale, atunci când sunt pe profit, dar, după cum se vede din documentele de mai jos, profit tind sa raporteze companiile aflate în subordinea Guvernului, pe plus cu 2,6 miliarde lei, în timp ce societățile controlate de administrația locală au rezultate mult mai slabe, fiind pe pierdere.

Share