home POLITICA Cum funcţionează încercarea de demobilizare a electoratului lui Dan Barna

Cum funcţionează încercarea de demobilizare a electoratului lui Dan Barna

Share

Dan Barna este, în acest moment, pericolul numărul unu pentru actualul establishment politic corupt. Şi, pentru că deranjează, el este atacat din toate părţile, de toţi preopinenţii săi.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Una dintre metodele cele mai perverse de atac este tehnica sondajelor de toate felurile, lansate pe toate canalele. De la institute de sondaj controlate politic (Avangarde, CURS), până la fonfleuri, ca acelea lansate săptămânal de Cozmin Guşă, pe Realitatea (n’importe quelle réalitê), cu juraţi care decid care avocat al unui candidat a fost mai bun şi care mai slab, deci candidatul e mai bun sau mai slab, ceea ce e oricum o aberaţie.

La fel ca înainte de europarlamentare, un sondaj nematrafoxat ar arăta cu totul altfel: sunt convins că Klaus Iohannis ar fi tot pe prima poziţie, dar cu mai puţine opţiuni electorale, Dan Barna (pe care eu l-am numit anterior Dobermanul Liniştit) pe locul al doilea, cu peste 20%, Viorica Dăncilă ar fi cel mult pe locul al treilea, cu Mircea Diaconu în coastă, ori chiar invers, iar mult-mediatizatul Paleologu, ca şi Cumpănaşu, în cămaşă de forţă, numai câteva procente.

Mai ţineţi minte ce se întâmpla pe la începutul lunii mai? Apărea un sondaj, care dădea PSD cu 35% intenţie de vot, iar USR, în alt sondaj, avea 11% opţiuni electorale, în altul 15%…

Disperarea este foarte mare pe la unii şi atacurile la Dan Barna sunt normale. Se încearcă demobilizarea electoratului acestuia pentru o miză mică: trimiterea Vioricăi Dăncilă în turul al doilea.

Dan Barna şi diversiunea cu fondurile europene

Marea lovitură primită de acesta este o diversiune lucrată cu foarte multă perversitate. De luni de zile, mai întâi, multipli vectori publici au afirmat că are contracte cu statul român, ceea ce este fals: o firmă de consultanţă în absorbţia de fonduri europene în care era acţionar a avut contracte şi contacte cu instituţiile mandatate de statul român să intermedieze absorbţia de fonduri structurale.

Contacte şi contracte, în sensul că, atunci când vrei să tragi fonduri europene, semnezi pentru asta cu statul român. Este aceasta o dovadă că eşti conectat la conducta de bani a statului român? Nu, e o diversiune înşelătoare, lucrată din limbajul folosit.

Eşti conectat la conducta statului român dacă eşti conectat la banii de la buget. Firma lui Barna a fost şi poate mai este consumatoare de fonduri europene, cu care face proiecte. Asta înseamnă că cheltuieşte 100% din banii proprii pentru nişte proiecte europene, apoi o parte din bani îi sunt rambursaţi de UE, prin intermediul Guvernului, aşa cum e legal.

Chestiunea conflictului de interese

Hai să vedem ce avem. Un articol de presă, publicat de Rise Project, de către un jurnalist venit de la Antena 3, lucru ce mi se pare suspect. Ok, este afirmaţia unui jurnalist, care aparent aduce argumente valide, dar este opinia acestuia, care ar putea fi eronată.

Există, în prezent, o anchetă a unui procuror DNA pe acest subiect. Evident, dacă DNA va stabili că Barna e vinovat şi va trimite dosarul în judecată, imediat toţi câinii de presă vestiţi vor sări şi vor spune: “Aţi văzut ticălosul de Barna? E un corupt!”, înainte de orice sentinţă în instanţă.

Dacă, din contră, DNA va da NUP, aceiaşi câini de presă notorii vor spune: “Statul paralel l-a protejat din nou pe Dan Barna!”. Realitatea, în lumea în care trăim, este elastică şi relativizată la infinit, în funcţie de interesele celor care fac relativizarea aceasta a realității.

De aceea, ne mărginim să nu credem în cântecele de sirenă ce ne sunt aruncate acum.

Gaura neagră de bani europeni

Realitatea este însă că exact PSD (dar nu numai PSD) a pus la punct o tehnică perversă de tras fonduri europene, prin firme de consultanţă care realmente creează grupuri de interese, în care realmente banii se evaporă, fără să producă RoI (adică return on investment).

Aici este o chestiune foarte complicată: nu poţi să-l obligi pe un aplicant la fonduri europene să semneze că, dacă nu are un anumit randament al profitului, trebuie… nu ştiu… să dea banii înapoi sau altceva de acest gen. Pur şi simplu nu poţi să garantezi cu capul tău pentru un target de business.

Iar dacă nu-l atingi, asta nu înseamnă că eşti un infractor. Pe de altă parte, astfel se absorb în buzunarele unui grup de interese sau al altuia sume imense de bani care astfel nu aduc prosperitate socială, ci doar bunăstarea unora din grupul de interese.

Bulibăşeala începe atunci când unii, tradiţionali susţinători ai unor astfel de edificatori de găuri negre de bani europeni, afirmă că exact Dan Barna a făcut acest lucru și nu se străduiesc deloc să afle cine a făcut cu adevărat acest lucru. Personal, eu am mari dubii că lucrurile stau astfel.

Concluzie

Dacă electoratul de spiţă nouă se va lăsa păcălit de aceste diversiuni evidente, da, rezultatele se vor apropia de previziunile diversioniste lansate pe piaţă. În astfel de situaţii, sondajele de opinie falsificate sunt folosite pentru influenţarea electoratului şi, sociologic vorbind, ceea ce nu există, repetat la nesfârşit, poate să se materializeze şi să devină o realitate politică.

Să ne aducem aminte unde eram la începutul lunii mai, repet: cele mai diferite oficine, unele mai credibile, altele mai puţin credibile, ne susurau în ureche tot felul de bazaconii despre un PSD în exflorescenţă electorală… şi a fost o cădere în neant.

Depinde numai de noi să nu ne lăsăm păcăliţi şi să punem cruce acestui partid toxic, care mai încearcă încă o dată să ia realitatea lucrurilor şi să o replăsmuiască, pentru a o transmuta în creierele noastre şi a o face să revină la viaţă încă odată.

Share