home ECONOMIE Cultura de porumb, întreținere, fitotratament și ce trebuie să cunoști despre asta

Cultura de porumb, întreținere, fitotratament și ce trebuie să cunoști despre asta

Share

Indiferent că vorbim de suprafețe mari sau mici, cultura de porumb implică aceiași pași.  Este de altfel printre cele mai populare tipuri de cultură, dar îngrijirea nu este chiar una simplistă. Eforturile sunt însă răsplătite, de vreme ce acest gen de cultură se dovedește a fi una chiar profitabilă.

Pentru a întreține cultura de porumb vor fi necesare și tratamente de protecție. Acestea au în vizor buruienile, bolile și dăunătorii. În acest sens se vor aplica fungicide, tipuri de insecticide și de erbicid porumb.

Erbicidarea

Acest procedeu are loc prin stropirea cu produse specifice, aplicarea fiind atât preemergentă, cât şi postemergentă. Produsele de acest gen se gasesc ȋn magazine de specialitate precum www.fitoconsult.ro și vin cu avantaje multiple, în funcție de cel ales. Combat eficient buruienile monocotiledonate și dicotiledonate anuale, au efect pe termen lung – ce se datorează unui efect rezidual ce poate eradica și un val secundar de buruieni – și se pot asocia și cu alte tipuri de produse din gama celor fitosanitare.

Pentru produsele ce se aplică în postemergenţă, se ține cont și de câtă cultură există. Cu o singură aplicare se poate asigura un control eficient asupra buruienilor perene. Produsele cu o astfel de caracteristică sunt în măsură să ofere eficienţă ridicată, având un spectru larg de combatere a buruienilor. De asemenea, acțiunea este una rapidă datorită ingredientelor active din componenţă. Dispun de selectivitate pentru creșterea uniformă a unei culturi.

Fungicidele

Veți auzi mai rar pe cei care se interesează de aceste proceduri și asta pentru că în țara noastră condițiile sunt de așa natură încât nu se necesită în mod deosebit astfel de aplicări. Totuși, fugicidele pot contribui la o producție mai mare și o calitate mulțumitoare a acesteia.

Pentru cei care nu știu, fungicidele sunt cele care oferă îmbunătățiri ale fotosintezei, oferă un plus de eficienţă pentru îngrășămintele utilizate și nu în cele din urmă cresc rezistența plantelor la diverși factori climatici, mai ales față de secetă sau frig. Rezultatul ține de mai puține frunze îmbătrânite, tulpini mai rezistente și plante mai sănătoase.

Tratarea cu insecticide

Specialiștii trag atenția că sămânța de porumb trebuie să fie una corespunzătoare, astfel încât nu va mai fi ulterior nevoie de tratare cu insecticide. Însă, în caz contrar se va impune și o astfel de măsură. Atunci când porumbul este atacat de viermi sârmă spre exemplu – denumirea specifică fiind Agriotes – sau de gărgărița frunzelor, de vierme vestic la rădăcină – diabrotica virgifera virgifera – sau de sfredelitorul porumbului, adică Ostrinia nubilalis se va impune un tratament cu insecticid. Produsele alese în astfel de cazuri sunt cele care au în componenţă substanțe active precum thiametoxam, acetamiprid sau teflutrin.

Întreținerea culturii de porumb

După ce s-au luat toate măsurile necesare pentru ca dăunătorii de orice fel să nu mai atace cultura de porumb se ține cont în continuare de măsurile legate de întreținerea culturii. Irigarea spre exemplu este extrem de importantă. Se impun în medie 3-4 irigari la fiecare 14 zile. Acolo unde permeabilitatea este una bună, norma de udare este de 700-800 m3/ha.

Pentru că nu este foarte pretențioasă, cultura de porumb nu va cere și alte măsuri speciale față de alte tipuri de cereale din clasa sa. După recoltare se va depozita în spații bine amenajate, unde umiditatea nu depășește 14%. Se vinde cel mai bine porumbul cu umiditate sunt această valoare și cu boabe sparte de maximum 2%. Pot fi necesare și anumite echipamente speciale pentru ca atmosfera din depozit să fie una corespunzătoare. În același scop de a menține porumbul în condiții specifice sunt și produse fitosanitare concepute special pentru asta.

Avantajele de investiție într-o astfel de cultură se referă la rezistența mai mare la secetă a porumbului, la ploi abundente și la boli și dăunători. Deși impun anumite măsuri până la urmă cultura de acest gen nu este una sensibilă. Lucrările specifice, agrotehnice precum și cele de recoltare se pot mecaniza total. După eforturile specifice se poate exploata în diverse scopuri, căci poate fi și sursă alimentară umană, însă și animală; de asemenea porumbul poate crea biocombustibil și celuloză, cu diverse aplicații.

Un raport al investiţei și al rezultatelor acestei culturi arată că porumbul este rentabil de cultivat și întreținut.

Citeşte şi
2 efecte ale pandemiei asupra tendințelor de cumpărare – brandurile românești sunt mai apreciate

Am asistat la o perioadă care a dat peste cap economia și ritmul vieții. Tot Read more

Gabriel Grădinescu – ASF este garantul legalității pe piața de capital

Vicepreședintele ASF pentru Sectorul Instrumente și Investiții Financiare - Gabriel Grădinescu, a declarat...

Ciolacu: „Cîţu trebuie să plece, nivelul de trai a devenit mult mai ridicat!”

Noi gafe penibile ale şefului PSD, Marcel Ciolacu. Încercând să justifice moţiunea simplă pe care Read more

Valentin Ionescu (ASF): Actuala criză va forţa renaşterea multor industrii

Criza actuală va genera apariţia de oportunităţi imense de inovare şi va forţa renaşterea multor Read more

PSD afirmă că Guvernul a creat dezastru în economie, după realizările lui Dăncilă

PSD susţine că agenţiile de rating dau note cu minus României şi arată dezastrul creat Read more

PSD răsuceşte otrăvit realitatea transmisă de agenţiile de rating

PSD a transmis că agenţiile de rating dau note cu minus României şi ”arată dezastrul Read more

Leonardo Badea (BNR): Este necesar să creștem robustețea economiei locale

Viceguvernatorul BNR, domnul Leonardo Badea, a declarat:

Institutul de Studii Financiare este alături de cei care și-au pierdut locul de muncă

Având în vedere situația de urgență, instituită prin Decretul Prezidențial nr. 195/2020, publicat în Monitorul Read more

Dan Armeanu (ASF): Pensiile private ale românilor sunt în siguranță

Vicepreşedintele ASF al Sectorului Sistemului de Pensii Private – domnul Dan Armeanu, a declarat:

Share