home POLITICA Culmea mersului de-a-n boulea în politică

Culmea mersului de-a-n boulea în politică

Share

~Ion Cristoiu~

Iată faptele.

Pe 15 martie 2011, maghiarii din România au sărbătorit aniversarea Revoluţiei de la 1848, într-o zi declarată şi Zi naţională a Ungariei. Printre manifestări s-a numărat şi adunarea convocată la Statuia lui Petöfi Sándor de la Târgu-Mureş de Partidul Civic Maghiar şi de Consiliul Naţional Secuiesc.

foto: Dinu Lazar via CristoiuBlog

La această manifestare, ca și la cea de la Cluj, ca și la toate manifestările maghiarilor din lume, s-a citit Mesajul premierului Victor Orban adresat maghiarilor de pretutindeni cu prilejul Zilei naționale a Ungariei.

Trimis ca de obicei prin intermediul ambasadei Ungariei la București, Mesajul suna astfel:

„Această zi este sărbătoarea naţiunii. Amintirea revoluţiei şi a luptei de eliberare este importantă, întrucît rezumă, în mod fidel, toţi pilonii importanţi ai identităţii noastre maghiare: mîndria noastră naţională, cinstirea limbii şi culturii noastre de sine stătătoare, iubirea noastră de libertate.

Toţi maghiarii, fie că trăiesc pe pămîntul natal, ori în orice altă parte a lumii, simt acelaşi lucru: cînd vine primăvara, ne punem cocarda în piept şi pornim să sărbătorim. Sărbătoarea naţională ne oferă ocazia, întotdeauna, să pregătim o analiză a stării naţiunii.

Ce am realizat? Avansăm pe un drum bun? În anii trecuţi am sărbătorit printre îndoieli. După multă vreme, putem, din nou, să salutăm primăvara, în libertate. Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum trăieşte lunile înnoirii. Mai avem multe de făcut, moştenirea noastră ne-a aşezat în faţa unor sarcini care ne pun la încercare.

Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput şi nici nu am vrut să aşteptăm. Am înfiinţat ziua solidarităţii naţionale şi am făcut posibil pentru maghiarii din exterior să îşi obţină cetăţenia ungară fără să-şi părăsească ţinutul natal. Acum ne îndeplinim pe mai departe datoria faţă de naţiune.

Noua Constituţie, al cărei proiect l-am înaintat de Ziua Naţională, aşază în sfîrşit pe bazele demnităţii crezul nostru naţional, defineşte solidaritatea tuturor maghiarilor şi răspunderea Ungariei faţă de toţi membrii naţiunii. Vă salut pe toţi cu ocazia acestei sărbători frumoase, dătătoare de speranţe. Vă doresc tuturor multă putere, sănătate şi Dumnezeu să vă ajute.”

Ambasadorul maghiar la Bucureşti a încredinţat misiunea de a da citire Mesajului doamnei Erzsébet  Bajtay, de la Ambasada Ungariei în România. Pînă aici nimic deosebit. E normal ca maghiarimea de pe teritoriul altui stat să-şi sărbătorească un moment al istoriei lor.

E normal ca la una dintre manifestările lor să se dea citire Mesajului trimis de premierul Ungariei. Şi premierul român ar putea trimite un Mesaj participanţilor români la o manifestaţie din Ucraina dedicată Zilei Naţionale a României. Printre normele europene de prim rang se numără şi dreptul unei minorităţi de a-şi cultiva tradiţiile.

Manifestarea de la Tîrgu-Mureș a avut loc în dimineaţa zilei de 15 martie 2011. De marţi după-amiază, mai precis de pe la ora 15:00, toate site-urile şi toate televiziunile au transmis ştirea potrivit căreia premierul Orbán Viktor a trimis participanţilor de la Tîrgu-Mureș un Mesaj în  care se invoca autonomia Ardealului.

În sprijinul ştirii, se dădea acest citat din Mesaj:

„Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost. Asta vă doresc din suflet”.

Din cîte se vede pînă şi cu un ochi tulburat de băutură, între cele două texte –cel al Mesajului oficial şi cel  al Mesajului prezentat de presa română cu titlurile şi conţinutul de rigoare – se întinde o prăpastie. Cum se explică ea… citeste tot pe Reporter Virtual

Share