Cu ce argumente penibile se apără Sorin Cîmpeanu, de acuzele de plagiat

Share

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a făcut publică o scrisoare a fostului său îndrumător de doctorat, care ar explica de ce a copiat după el actualul demnitar.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu publică pe Facebook o declarație semnată de profesorul Sorin Pleșa, unul dintre universitarii ale căror lucrări e acuzat că le-a plagiat. Postarea a trezit numeroase reacții, inclusiv a jurnalistei Emilia Șercan.

Sorin Cîmpeanu a publicat mai multe clarificări, din partea profesorului Ioan Pleşa, unul dintre universitarii al căror nume Cîmpeanu este acuzat că l-a înlocuit dintr-un curs.

Pleşa afirmă, în documentul postat de Cîmpeanu, pe Facebook, că a perfecţionat cursul ”Îmbunătăţiri Funciare” timp de 15 ani, alături de Cîmpeanu, şi l-a predat acestuia ”strict în interesul pregătirii studenţilor”, când actualul ministru a devenit titularul disciplinei.

Ministrul Educaţiei a publicat două pagini, dintr-un document semnat de profesorul Ioan Pleşa, în care acesta oferă aşa-zise clarificări, cu privire la unele aspecte ce ţin de continuitatea disciplinei Îmbunătăţiri Funciare, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B).

Alături de fotografii, Cîmpeanu a scris: ”Acuze demontate şi de această dată – mărturia edificatoare a profesorului Ioan Pleşa”.

În documentul publicat de Cîmpeanu, profesorul Pleşa precizează că era titularul disciplinei Îmbunătăţiri Funciare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B), iar din aprilie 1992 a început colaborarea cu Sorin Cîmpeanu, care ”a parcurs toate etapele evoluţiei didactice”.

Pleşa explică faptul că în 1993, Sorin Cîmpeanu a fost admis la doctorat, sub îndrumarea sa, şi a dat toate examenele necesare.

În 1995, Cîmpeanu a promovat prin concurs, în postul de asistent universitar, iar doi ani mai târziu a devenit şef de lucrări.

În anul 2000, a susţinut doctoratul, iar în 2001 a devenit conferenţiar universitar.

”În anul 1999 (…) am iniţiat un îndrumător de lucrări practice de îmbunătăţiri funciare (…) ca suport didactic absolut necesar activităţii cu studenţii în anul III, împreună cu colectivul care susţinea aceste lucrări practice.

Repartiţia capitolelor a fost făcută din interes pur didactic între cei care susţineau lucrări practice cu studenţii, pe diverse componente ale disciplinei şi aveau în momentul respectiv mai multă experienţă specializată (subsemnatul, prof. Ionel Jinga, prof Alexandru Ene şi şef lucrări Sorin Cîmpeanu)”, se arată în document.

”În anul 2006, pe baza foarte bunei colaborări, de aproape 15 ani, strict în interesul didactic al pregătirii studenţilor, am considerat oportun şi necesar ca domnul Sorin Cîmpeanu, devenit prin muncă proprie titularul disciplinei Îmbunătăţiri Funciare să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat şi pe care l-am perfecţionat vreme de 15 ani”, mai afirmă profesorul Pleşa, explicând că a dorit astfel să asigure continuitatea catedrei.

Share