CT Popescu – un reflex al gandirii romulane

Share

Am citit cu interes editorialul scris de Cristian Tudor Popescu (CTP) in Gandul de azi despre Fenomenul Piata Universitatii. Concluzia mea este simpla: si dupa 20 de ani, reprezentantii partii reactionare din societatea romaneasca incearca sa rescrie istoria.

Iata, de exemplu, titlul dat de CTP randurilor pe care a tinut sa le scrie: “Piaţa Universităţii – un reflex al Cenaclului Flacăra”. Si daca eu, de exemplu, as spune despre CTP, cu la fel de multa indreptatire, ca este un reflex al gandirii romulane in societatea romaneasca, m-ar putea contrazice oare cineva? Mai nimeni.

In cursul editorialului, CTP tine sa se disculpe:

În finalul textului de faţă republic “Spirala violenţei”, unicul articol scris de mine în perioada mineriadei, apărut pe 17 iunie 1990 (în zilele precedente, ruşinoase pentru Adevărul, refuzasem să apar cu vreun rând în ziar); o fac nu pentru cretineţii care vor continua să mă insulte împotriva oricărei evidenţe, ci pentru cititorii de bună credinţă care vor fi ajuns să fie influenţaţi de această manipulare josnică.

Daca dl. CT Popescu tine ca, in urma scrierii de catre mine a acestor randuri, sa ma puna si pe mine in categoria “cretineţilor” la care se refera, nu ma deranjeaza. Inseamna ca sunt un tip absolut ok, cu o gandire sanatoasa.

Remarc insa cum CTP simte nevoia sa nege ca a scris vreun rand in timpul Mineriadei. Nici nu a fost vreodata acuzat ca ar fi scris in timpul Mineriadei din 13 – 15 iunie, ci in timpul Pietei Universitatii. Si mult.

Multe lucruri care nu-i fac cinste. Chiar daca am presupune ca nu a scris nici un rand, daca avea coloana vertebrala trebuia sa isi dea demisia de la “Adevarul”, pentru mizeriile pe care le scriau pe atunci colegii domniei-sale.

Despre ce s-a petrecut acolo în lunile aprilie-mai 1990 s-a ajuns să se facă vorbire ca despre un soi de Termopile, unde o mână de “golani” ar fi înfruntat hoardele lui Iliescu. Ceea ce este un fals istoric.

În luna şi mai bine până la alegerile din 20 mai în care s-au desfăşurat seratele cu muzică folk în Piaţă, nici picior de autoritate nu a intervenit în vreun fel, nici un “golan” nu a fost nici măcar întrebat cu ce drept blochează carosabilul zile în şir.

S-a cântat, s-a dansat în voie, s-au aprins brichete, s-au scuturat legături de chei…

isi aminteste dispretuitor CTP.

Da, o mana de “golani”, printre care (cu onoare o spun) m-am aflat, au infruntat hoardele lui Iliescu. Sute de provocatori de toate felurile erau trimisi zilnic sa ne dea peste cap manifestatia.

In Pasajul Universitatii, brusc au puit zeci de vanzatori colorati de votca “doi ochi albastri” si tigari americane de contrabanda, dincolo de perimetrul delimitat de noi ca fiind “kilometrul zero al democratiei”. Care vanzatori erau folositi seara, pe TVR, ca sa se arate romanilor din provincie cine ocupa piata.

Noaptea faceam patrule, ca sa scoatem din tufele de tuia de pe platoul din fata Teatrului National boschetarii care se drogau in liniste cu aurolac. Ii duceam la Sectia 10 de Politie. A doua zi erau la loc, in tufe, la datorie.

Tin minte ca intr-o noapte am facut o astfel de patrula cu regretatul Octavian Radulescu de la AFDPR. Noi discutam de-ale intelectualilor, iar boschetarii fugeau de noi, la nivelul solului…

Raul pe care il face azi CTP este imens. Serate cu muzica folk? Era reactia nonviolenta a unor oameni civilizati, care intelesesera ce se intampla. Astfel de serate avusesera loc (sau vor fi urmat sa aiba loc) la Praga (unde cehii l-au dat jos asa pe Milos Jakes), iar inainte vreme in mai multe orase din Germania de Est (pana la caderea lui Egon Krenz si a acolitilor sai). Dupa noi, bulgarii au ocupat centrul Sofiei si l-au trimis la plimbare pe Petar Mladenov. Exemplele pot continua.

S-au scuturat legaturi de chei? Cristian Tudor Popescu, dumneavoastra stiti foarte bine care era semnificatia acestor chei scuturate. Peste patru ani, a aparut o miscare politica avand simbol cheia. Nu va voi spune care, stiti cu siguranta si acest lucru.

Piaţa Universităţii a fost o încercare de a mima o disidenţă post factum, un reflex al laşităţii mergând până la complicitate cu călăul, de care dăduse dovadă sub ceauşism practic toată populaţia României.

Trebuie deci sa inteleg ca, in oglinda, aceia care au stat la baricada, la Batiste, in decembrie 1989, au fost toti, in corpore, niste eroi? Ca Dan Iosif? Ori ca acei conspiratori din FSN, precum Petre Roman sau Cazimir Ionescu, care tineau discursuri din balconul de la CC, fara sa fie atinsi de gloante, in timp ce la cativa metri oamenii erau impuscati fix intre ochi, de tintasi romulani de elita, erau si ei tot eroi?

Cine nu dorea ca Iliescu şi FSN să rămână la putere avea la dispoziţie mijloace politice democratice: să voteze liber PNŢcd sau PNL, pe Raţiu sau Câmpeanu sau să înfiinţeze un partid şi să prezinte un candidat propriu la preşedinţie. Ocuparea abuzivă a Pieţei a dus la rezultatul invers: Iliescu a fost votat cu înspăimântătorul procent de peste 80%.

Vreti sa ne autosugestionam? In primavara anului 1990 nu exista nici o televiziune libera, iar incercarea de lovitura de stat de care vorbiti, de la Televiziune (atentie, de la Televiziune, nu de la sediul Guvernului sau de la Cotroceni) a fost cu totul si cu totul altceva.

Ma voi opri aici din aceste consideratii. Nu sunt destul de nervos pentru a ii raspunde punct cu punct lui CTP la aberatiile reactionare pe care le debiteaza, incercand, repet, sa rescrie istoria acelor ani.

Se implinesc astazi exact 20 de ani de la momentul in care, la ora 5 dimineata, Ion Iliescu a tinut un discurs minerilor, la Piata Revolutiei, indicandu-le ce trebuie sa faca. Fragmente din acest discurs (care singur se constituie intr-o proba ce ar fi trebuit sa duca la arestarea si condamnarea lui Iliescu) se gasesc in clipul de mai jos:

Voi mai scrie doar atat: iata discursul pe care Ion Iliescu l-a tinut in fata minerilor, dupa ce au plantat cu lampasele flori stropite cu sangele “golanilor” rataciti printre securistii trimisi de Magureanu, conspiratorul care, alaturi de Iliescu, a pregatit lovitura de stat contra lui Ceausescu si asasinarea acestuia, ca sa nu ne cunoastem trecutul, sa nu ne intelegem prezentul si sa nu ne croim cum trebuie viitorul:

„Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut în aceste zile, pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conştiinţă civică. Deci, vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă conştiinţă civică, muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu. Cu un sentiment deosebit de conştiinţă civică, patriotică, aţi simţit momentul dificil şi, cu o dăruire exemplară, v-aţi arătat gata să fiţi solidari cu Puterea nouă. În Piaţa Universităţii a început escaladarea actelor de violenţă şi de vandalism.

Era vorba nu de manifestanţi paşnici, care au ceva nemulţumiri faţă de Guvern, lozinci antiguvernamentale, ci era vorba de bande organizate, de elemente fasciste, mulţi dintre ei drogaţi. Au fost şi victime: a venit o grupă de muncitori de la Ploieşti – există şi un mort şi doi grav răniţi dintre muncitorii ploieşteni, acţiuni ale acestor elemente turbulente.

Cu ajutorul dumneavoastră, au fost descoperite – în sediul PNŢ-ului – depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri celor ce stăteau în Piaţa Universităţii şi armanent. În subsolul clădirii Universităţii s-au descoperit arme, 22 de puşti Jeco, dar care sunt arme periculoase în asemenea condiţiuni, şi saci cu prafuri euforizante pe care probabil că le-au tot folosit în această perioadă. La clădirea Asociaţiei «16-21 Decembrie» – depozite de bâte şi de alte asemenea arme albe, lanţuri şi aşa mai departe.

Cum se poate motiva că în sediul unui partid politic, în sediul unor asociaţii declarate apolitice, prezenţa unor asemenea depozite de sticle incendiare, de muniţii, de droguri şi arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva aşa ceva? Noi considerăm că răspunderea morală o au şi unii gazetari, unii intelectuali care au incitat în această perioadă. Fără îndoială, vor fi traşi la răspundere şi acei oameni iresponsabili care au patronat asemenea lucruri. În ce-i priveşte pe Raţiu şi Câmpeanu, trebuie să fim cu atenţie: unul este deputat, celălalt senator, se bucură de imunitate parlamentară…

Am discutat şi ne gândim la instituirea unei Gărzi Naţionale, o să vedem cum o s-o denumim, mai exact cu oameni bine instruiţi, oameni hotărâţi, oameni decişi pentru intervenţii în momente excepţionale, ca cele care au avut loc pe 13 iunie. Am reţinut şi dorinţa unora dintre dumneavoastră, mineri din Valea Jiului, care s-au oferit să se încadreze într-o asemenea gardă naţională şi vom lua în considerare acest lucru. Eu sper ca să întreţinem acest spirit de combativitate, să-l anticipăm, pentru că numai prin acţiunea hotărâtă a tuturor oamenilor de bine, a tuturor cetăţenilor ţării, vom ţine în frâu elementele degenerate, declasate, fanatizate, care vor să destabilize ţara.

Aici nu este vorba numai de forţe din interior, care nu se împacă cu gândul că au pierdut partida, este un scenariu mai larg, pe plan european, a existat o acţiune conjugată a forţelor de dreapta care au mers pe ideea că în toate ţările din Europa de Est trebuie să vină la putere forţele de dreapta. Legionarii, când s-au reunit, erau scindaţi: adeptul lui Horia Sima şi trimişii lui din Spania şi adepţii lui din RFG – s-au reunit într-un congres ca să reorganizeze, să-şi reunifice mişcarea. Adevărul este că forţele de dreapta au vrut să deturneze Revoluţia română spre dreapta şi să pună mâna pe putere, ăsta e adevărul!

Aşa încât trebuie să rămânem cu vigilenţa trează şi să fim pregătiţi pentru orice alte încercări de escaladare, de destabilizare a situaţiei din ţară şi peste tot să întreţinem un spirit de mobilizare şi de luptă a tuturor celor hotărâţi să apere democraţia română.

Democraţia pusă în slujba celor mulţi, în slujba poporului, nu democraţia care să slujească celor înavuţiţi sau celor care vor să se înavuţească pe spinarea poporului.

Eu vreau încă o dată să-mi exprim întreaga recunoştinţă, din partea populaţiei Capitalei pentru prezenţa dumneavoastră, utilă şi eficientă. Vreau să mulţumesc pentru spiritul organizat în care v-aţi prezentat, în care aţi acţionat, să  mulţumesc conducătorilor dumneavoastră, inginerului Cozma şi celorlalţi lideri sindicali care au fost în fruntea dumneavoastră, alături de noi, care ne-au ajutat în aceste zile. Deci vă mulţumesc tuturor pentru tot ce aţi făcut în aceste zile.”

Cam asa stateau lucrurile cu democratura lui Ion Iliescu, cel care are si acum neobrazarea sa ne dea lectii de istorie.

Si cu asta am terminat cu CT Popescu. Imi este scarba.

Share