home ECONOMIE, POLITICA CRIZA – POLITICA Băsescu: România intră în recesiune, iar optimismul BNR nu are acoperire

CRIZA – POLITICA Băsescu: România intră în recesiune, iar optimismul BNR nu are acoperire

Share

România intră în recesiune, a avertizat preşedintele Traian Băsescu, la începutul şedinţei extraordinare de la Palatul Victoria. Şeful statului a declarat că optimismul BNR nu are acoperire, câtă vreme va exista o scădere a PIB şi în trimestrul II, ceea ce înseamnă intrarea în recesiune a României. În aceste condiţii, Executivul trebuie să asigure, totuşi, plata salariilor.

“Optimismul manifestat de BNR după aprilie nu are acoperire în evoluţiile viitoare economice, motiv pentru care vom avea o scădere de produs intern brut în trimestrul II, ceea ce înseamnă intrare în recesiune după toate normele“, a avertizat, astăzi, Traian Băsescu.

Abia în trimestrul III sau IV poate reuşim să stăpânim deprecierea economiei“, a completat Băsescu.

Pornind de la excedentul de lichidităţi din băncile comerciale, Traian Băsescu a sugerat Ministerului de Finanţe restructurarea datoriei. “În momentul de faţă, datoriile sunt pe termen scurt. Sugerez ca restructurarea datoriei să treacă la un termen mediu şi lung, asta însemnând să se absoarbă excedentul recession pde euro care există în bănci, însumând 1 miliard de euro disponibil”, a explicat Băsescu.

Cât despre Banca Naţională a României, şeful statului a avertizat că aceasta trebuie să fie predictibilă, ceea ce înseamnă că “va trebi să angajeze discuţii cu băncile comerciale cu privire la reducerea rezervei BNR, la reducerea banilor băncilor comerciale care se află în rezerva Băncii Naţionale”

Traian Băsescu a atras atenţia asupra faptului că, în momentul de faţă, în rezerva BNR se află aproape 12 miliarde de euro, nu 20 cu s-a afirmat, plus 6 miliarde de lei, care, însă, nu sunt banii Băncii Naţionale, ci ai băncilor comerciale.

Şeful statului a mai precizat că, dacă vrem să intrăm în zona euro până în 2014, BNR trebuie să rămână cu o rezervă de numai 2%. Aşadar, aceşti bani trebuie să fie eliberaţi oricum. “BNR trebuie să elibereze, treptat, banii care nu sunt ai băncii”, a spus preşedintele. Preşedintele a mai arătat că în aceste condiţii este nevoie ca Guvernul să asigure plata salariilor.

În ceea ce priveşte programul “Prima Casă”, plecând de la premisa că sistemul bancar românesc are un excedent foarte mare de resurse financiare în momentul de faţă şi, în acelaşi timp, are dobânzi foarte mari, Traian Băsescu a sugerat că în cadrul şedinţei de astăzi de la Guvern să se stabilească o dobândă la euro în jurul valorii de 5%.

Sper ca aceste două măsuri, programul “Prima Casă” şi restructurarea datoriei Ministerului de Finanţe prin adunarea de pe piaţa bancară a cca. 1 miliard de lei, vor stimula coborârea dobânzilor”, a concluzionat Traian Băsescu.

Guvernul s-a reunit, într-o şedinţă extraordinară, pentru a aproba normele metodologice ale programului Prima Casă, norme care vor stabili valoarea avansului, dobânzilor sau comisioanelor.

Vezi intreg discursul Presedintelui Traian Basescu, la Guvern

Citeşte şi
Viorica Dăncilă citeşte de pe hârtie “Euro douăzeci-douăzeci”

Din seria interminabilă de gafe tipice unei agramate lipsite de concentraţie neuronală tipică rasei umane, Read more

Dragnea: Luni, şedinţă USL. Se discută criticile lui Crin

Luni, USL discută despre viitorul aliantei.

Revista presei. USL, Prima Piscina

~Boc vrea sa-l dea jos pe seful agentiei de mediu~parlamentari pe linie de fuga~Apple dupa Read more

Revista presei. Milogii lui Vantu’

~pe cine ajută Prima Casa~Mega Image ar prelua G'market~proteste madrilene contra Papei~Elveţia luptă cu francul Read more

Revista presei. Schizofrenica, şefă a psihiatrilor hunedoreni

~contra a lui Basescu spre Plesu~ponta: Basescu trebuie suspendat, judecat si bagat la inchisoare~DNA ii Read more

Programul “Prima Casă 4” a început

Banca Comercială Română (BCR) a început luni creditarea în programul "Prima Casa 4", fiind prima Read more

Revista presei. Umbra Kremlinului asupra Chisinaului

~turul doi la Chisinau~Boc viseaza la voievodate~Basescu, expert judiciar~cat valoreaza terenurile din Centrul Vechi~surprize-surprize la Read more

Revista presei. “Blonda, chiorul si piticul” – o prostie

~Cristoiu: Vadim intimideaza Justitia de 20 ani~Tiriac isi face zgarie nori la Piata Victoriei~BNR vrea Read more

Revista presei. Ghita vs. Vantu, pe viata si pe moarte

~Camelia Bogdan, schimbata din Dosarul Vantu din prea mare celeritate~Dinel Staicu sta la bulau 7 Read more

Revista presei. Averea lui Liviu Luca

~histrionismul Rodicai Stanoiu~Prima casa 4~Gitenstein despre energetica~un roman decapitat la Misiunea ONU din Afganistan~

Share