home ECONOMIE CRIZA FINANCIARA: Dupa votul contra Planului Bush, bancile cad in tot Occidentul

CRIZA FINANCIARA: Dupa votul contra Planului Bush, bancile cad in tot Occidentul

Share

Asa cum informeaza Ziarul Financiar, dupa ce Congresul Statelor Unite a respins planul de salvare a bancilor americane, institutii bancare din intreaga lume de tip occidental se clatina sau chiar se prabusesc, ca niste castele facute din carti de joc.

Din pacate, avertismentul pe care l-am repetat de un an de zile, de cand a inceput criza subprimelor in Statele Unite, acum mai bine de un an, pare a se transforma intr-un pericol palpabil si imediat.

Conform New York Times, preluat de ZF, banca americana Citigroup cumpara concurenta Wachovia si, astfel, pe piata bancara americana se instaureaza monopolul. O alta stire din ZF arata ca S&P ar putea scadea ratingul Citigroup tocmai din cauza preluarii Wachovia, cum arata MarketWatch.

Dar lucrurile se misca, de cateva zile, tot mai rapid si se intra pe tobogan. Duminica, guvernele Belgiei, Olandei si Luxemburgului au anuntat ca au preluat o participatie de 40% din grupul olandezo-belgian Fortis, prin oferirea unui pachet de lichiditati in valoare de 11,2 miliarde de euro.

Unele banci ale caror subsidiare sunt prezente pe piata romaneasca au inregistrat caderi pe bursele europene: Raiffeisen -14%, Erste -6%, ING -14%, Societe Generale -7%. Bancile germane Commerzbank si Deutsche Bank au scaderi de 22% si, respectiv, 7%.

Investitorii americani asteapta nationalizarea in masa a bancilor. Titlurile companiei National City au cazut cu peste 50%, in deschiderea sedintei de tranzactionare de la New York, investitorii nelinistiti intrebandu-se care va fi urmatoarea banca ce va intra in colaps, informeaza Ziarul Financiar.

Cotatia Ohio Bank a scazut cu 2 dolari, la 1,70 dolari/actiune la bursa, dupa ce vineri a pierdut
inca 25%. “O serie de banci regionale ar putea avea nevoie de ajutor, fie ca urmare a pietei ipotecare in continua scadere sau doar ca urmare a scaderii economiei, a declarat pentru Reuters
Michael Sheldon, chief market strategist la RDM Financial Group.

Guvernul islandez a anuntat ieri ca va cumpara 75% din banca islandeza Glitnir, una din principalele banci din tarile nordice, pentru 600 de milioane de euro, informeaza Les Echos, citat de acelasi ZF. “Aceasta masura a fost luata in lumina dificultatilor temporare, privind gasirea de lichiditati de catre Glitnir, si ca urmare a situatiei actuale – dificile si neobisnuite – de pe piata financiara mondiala”, se explica intr-un comunicat al guvernului de la Rejkyavik.

Citeşte şi
~de ce nu e marfa la MIC.ro~Oprescu s-a sucit: "Spalati-va pe cap cu stadionul"~Moody's a
Marile bănci franceze s-ar putea confrunta cu o săptămână turbulenta. Moody's ar putea retrograda ratingurile
~Basescu a fost responsabil, dar nu a avut cu cine~inca 3 ani austeritate~Elvetia in capcana
Pronunţând o condamnare fantezistă, judecătorii îşi asumă riscul de a decredibiliza instituţia pe care o
Kerviel condamnat. 54 de publicatii locale mai putin. Doliu in familia presedintelui.
A doua parte a Armaghedonului Media este dedicata exclusiv trecutului omului de afaceri si politicianului
La intalnirea premierului Emil Boc cu birourile reunite ale Parlamentului, PNL-istul Ludovic Orban a cerut
Evenimentele care se petrec in aceste zile, saptamani, luni si ani sunt extrem de importante.
Consiliul Concurentei a declansat din oficiu o investigatie avand ca obiect o posibila intelegere intre
PSD şi-a bătut joc de finanţele ţării în ultimele şase luni de zile! Datoria externă
Share